+4 0727 648 946

Din seria „Profesori extraordinari pentru România” cu Ana Bordan

Campania „Profesori extraordinari pentru România”  își dorește să vă prezinte acei profesori care au har, sunt curajoși, se implică dincolo de ce le cere fișa postului, fac altfel lucrurile reușind cu adevărat să își lase amprenta în viața elevilor lor.

Despre Ana Bordan

Ani Bordan e un om vertical și direct, onest și implicat. Este profesor pentru învățământ primar la Școala Gimnazială „Ioan Vlăduțiu” Luduș, facilitator pentru cursul de Mentalitate deschisă în educație și este implicat în foarte multe inițiative și proiecte educaționale.

𝐶𝑎̂𝑛𝑑 𝑠̦𝑖 𝑐𝑢𝑚 𝑎𝑖 𝑙𝑢𝑎𝑡 𝑑𝑒𝑐𝑖𝑧𝑖𝑎 𝑑𝑒 𝑎 𝑑𝑒𝑣𝑒𝑛𝑖 𝑑𝑎𝑠𝑐𝑎̆𝑙?

AB: A fost mai întâi o dorință, un vis! Am vrut să fiu ca doamna mea învățătoare! Iubeam atât de mult ceea ce face, felul ei de a fi, încât mi-am dorit asta încă din clasele primare. Am decis în gimnaziu, să mă pregătesc pentru admiterea la Liceul Pedagogic, iar dorința și perseverența mea m-au ajutat să fiu acolo unde am vrut (cred că dintotdeauna).

𝐷𝑎𝑐𝑎̆ 𝑎𝑟 𝑓𝑖 𝑠𝑎̆-𝑖 𝑝𝑜𝑣𝑒𝑠𝑡𝑒𝑠̦𝑡𝑖 𝑢𝑛𝑢𝑖 𝑐𝑜𝑝𝑖𝑙 𝑑𝑒𝑠𝑝𝑟𝑒 𝑡𝑖𝑛𝑒, 𝑐𝑒 𝑖-𝑎𝑖 𝑠𝑝𝑢𝑛𝑒? 𝐶𝑢𝑚 𝑡𝑒-𝑎𝑖 𝑑𝑒𝑠𝑐𝑟𝑖𝑒?

AB: Copiii te văd destul de repede cum ești. Nu cred că m-am descris lor, dar atunci când sunt întrebați cum e doamna lor învățătoare, constați că știu atât de multe despre tine. Ei înregistrează din discuțiile pe care le ai cu ei, ceea ce te pasionează, ceea ce-ți place să faci, ceea ce nu-ți place, care îți sunt valorile și așteptările. Am avut ocazia să citesc și să ascult de mult ori felul în care mă descriu copiii mei și credeți-mă, ei mă cunosc foarte bine.

𝐶𝑢𝑚 𝑎𝑟𝑎𝑡𝑎̆ 𝑠̦𝑐𝑜𝑎𝑙𝑎 𝑖𝑑𝑒𝑎𝑙𝑎̆ 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑡𝑖𝑛𝑒?

AB: Mi-ar plăcea să lucrez într-o astfel de școală! O văd cu profesori dedicați, cu elevi conștienți că învățarea e un proces în care ei ar trebui să fie primii implicați. O văd dotată cu tot ceea ce este necesar unui învățământ de calitate, cu laboratoare, săli de relaxare, parcuri în curtea școlii, locuri de joacă pentru cei mici. O văd fără atâta birocrație și rigurozitate prost înțeleasă. O văd cu părinți- parteneri în educarea copiilor, care să-și motiveze copiii să învețe. O văd cu o cultură organizațională datorită căreia toți cei din școală (de la portar la director) să știe exact de ce se află acolo, ce au de făcut și că elevul e principalul beneficiar al sistemului de învățământ.

𝐶𝑒 𝑐𝑜𝑛𝑠𝑖𝑑𝑒𝑟𝑖 𝑐𝑎̆ 𝑓𝑎𝑐𝑖 „𝑎𝑙𝑡𝑓𝑒𝑙” 𝑑𝑒𝑐𝑎̂𝑡 𝑚𝑎𝑗𝑜𝑟𝑖𝑡𝑎𝑡𝑒𝑎 𝑐𝑜𝑙𝑒𝑔𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑑𝑖𝑛 𝑠𝑖𝑠𝑡𝑒𝑚 𝑠̦𝑖 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑠𝑢𝑛𝑡 𝑐𝑎𝑙𝑖𝑡𝑎̆𝑡̦𝑖𝑙𝑒 𝑝𝑒𝑟𝑠𝑜𝑛𝑎𝑙𝑒 𝑠̦𝑖 𝑝𝑟𝑜𝑓𝑒𝑠𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙𝑒 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑒𝑠̦𝑡𝑖 𝑢𝑛 𝑝𝑟𝑜𝑓𝑒𝑠𝑜𝑟 𝑒𝑥𝑡𝑟𝑎𝑜𝑟𝑑𝑖𝑛𝑎𝑟?

AB: Oricât de greu mi-a fost uneori, nu am uitat de ce sunt la catedră și am ținut drumul drept. Atunci când ești autentic și ai valori la care nu renunți, găsești oameni care să te vadă și să te susțină. Sunt exigentă mai întâi cu mine, apoi cu ceilalți. Sunt generoasă și împărtășesc cu drag bune practici din activitatea mea la clasă. Fac teatru cu copiii, pun diverse piese în scenă, fac Public Speaking cu ei, pentru creșterea empatiei și a stimei de sine. Întăresc cât pot inteligența emoțională a elevilor mei. Sunt un profesor care respectă programa, dar obiectivul fundamental e ca elevii să învețe să gândească și nu să repete informația.

𝐶𝑎𝑟𝑒 𝑠𝑢𝑛𝑡 𝑐𝑒𝑙𝑒 𝑚𝑎𝑖 𝑚𝑎𝑟𝑖 𝑝𝑟𝑜𝑣𝑜𝑐𝑎̆𝑟𝑖 𝑝𝑒 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑙𝑒 𝑖̂𝑛𝑡𝑎̂𝑚𝑝𝑖𝑛𝑖 𝑖̂𝑛 𝑗𝑜𝑏-𝑢𝑙 𝑡𝑎̆𝑢 𝑠̦𝑖 𝑐𝑢𝑚 𝑙𝑒 𝑔𝑒𝑠𝑡𝑖𝑜𝑛𝑒𝑧𝑖?

AB: Nu stau bine cu gestionarea timpului. Nu-mi ajunge ziua pentru câte aș face! Încerc să renunț la unele proiecte mai vechi, în favoarea unora mai noi. Nu am timp să citesc cât mi-aș dori, să petrec timp cu nepoțica mea, cu fetele mele. Lucrez de ceva vreme cu agenda pe birou și planific riguros programul unor zile. Lucrez și cu jurnalul reflexiv, tot în scopul prioritizării unor activități/acțiuni.

𝐶𝑎𝑟𝑒 𝑎 𝑓𝑜𝑠𝑡 𝑐𝑒𝑙 𝑚𝑎𝑖 𝑑𝑖𝑓𝑖𝑐𝑖𝑙 𝑚𝑜𝑚𝑒𝑛𝑡 𝑖̂𝑛 𝑐𝑎𝑟𝑖𝑒𝑟𝑎 𝑡𝑎 𝑠𝑖 𝑐𝑢𝑚 𝑎𝑖 𝑟𝑒𝑢𝑠̦𝑖𝑡 𝑠𝑎̆-𝑙 𝑑𝑒𝑝𝑎̆𝑠̦𝑒𝑠̦𝑡𝑖?

AB: Au fost multe momente dificile și nu vreau să fac referire la unul anume. Sper doar să fie tot mai puține și cei care nu au înțeles că în tot ceea ce fac nu este vorba despre mine, ci despre copii, să fie tot mai puțini. Momentele dificile sunt generate de oameni măcinați de invidie, de reavoință și cu o atitudine ostilă față de ceea ce ești sau față de ceea ce faci. Slavă Domnului, depășesc destul de ușor astfel de momente și las trecutului ceea ce ține de el.

𝐶𝑎𝑟𝑒 𝑒 𝑖̂𝑛𝑡𝑎̂𝑚𝑝𝑙𝑎𝑟𝑒𝑎/𝑟𝑒𝑢𝑠̦𝑖𝑡𝑎 𝑑𝑒 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑖̂𝑡̦𝑖 𝑎𝑚𝑖𝑛𝑡𝑒𝑠̦𝑡𝑖 𝑐𝑢 𝑑𝑟𝑎𝑔 𝑐𝑎̂𝑛𝑑 𝑎𝑖 𝑛𝑒𝑣𝑜𝑖𝑒 𝑑𝑒 𝑖𝑛𝑠𝑝𝑖𝑟𝑎𝑡̦𝑖𝑒/𝑚𝑜𝑡𝑖𝑣𝑎𝑡̦𝑖𝑒?

AB: Am întâmplări de acest fel, zilnic. Nu poate fi altfel atunci când te afli între copii. Ei sunt sursa mea de inspirație, motivație, bucurie, energie și entuziasm. Bucuriile vin din lucruri mărunte. Aș fi nedreaptă să amintesc doar o întâmplare. Dar vă dezvălui în premieră că ele vor fi sursa unei cărți la care lucrez.

𝑇𝑒 𝑟𝑜𝑔 𝑠𝑎̆ 𝑖̂𝑚𝑝𝑎̆𝑟𝑡𝑎̆𝑠̦𝑒𝑠̦𝑡𝑖 𝑐𝑢 𝑛𝑜𝑖 𝑢𝑛 𝑣𝑖𝑠 𝑝𝑒 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑡̦𝑖 𝑙-𝑎𝑖 𝑖̂𝑚𝑝𝑙𝑖𝑛𝑖𝑡 𝑠̦𝑖 𝑢𝑛𝑢𝑙 𝑙𝑎 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑖̂𝑛𝑐𝑎̆ 𝑎𝑠𝑝𝑖𝑟𝑖.

AB: Un vis frumos a fost intrarea în SuperTeach. Am ajuns acolo și am cunoscut oameni care ,,sunt pe aceeași lungime de undă” cu mine, sunt fericită pentru asta și îmi doresc să facilitez cât mai multe cursuri de MDIE. Viața a fost generoasă cu mine, am 38 de ani petrecuți alături de elevi și vreau să-mi închei cariera de învățătoare, sănătoasă! Apoi mă voi dedica nepoatei (sau nepoților) mei!

𝐴𝑖 𝑣𝑟𝑒𝑢𝑛 𝑚𝑜𝑑𝑒𝑙 𝑝𝑒𝑟𝑠𝑜𝑛𝑎𝑙 𝑠𝑎𝑢/𝑠̦𝑖 𝑢𝑛 𝑚𝑜𝑡𝑡𝑜 𝑑𝑢𝑝𝑎̆ 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑡𝑒 𝑔ℎ𝑖𝑑𝑒𝑧𝑖 𝑖̂𝑛 𝑣𝑖𝑎𝑡̦𝑎̆?

AB: Modelul a fost DOAMNA ÎNVĂȚĂTOARE, Roșca Maria, și apoi DOAMNA DIRIGINTĂ, Ada Popa. Motto-ul meu este: ,,Eu sunt responsabilă de fericirea copiilor/elevilor mei. Cu asta mă ocup!” și sunt alături de ei și după terminarea ciclului primar.

Campania „Profesori excepționali pentru România”  își dorește să vă prezinte oamenii care reușesc cu adevărat să își lase amprenta în viața elevilor lor și să schimbe în bine educația din România.

Dacă cunoști un astfel de om căruia ai vrea să-i mulțumești și să-l faci cunoscut altora,  nu ezita să ne trimiți recomandarea ta, vrem să-i mulțumim și noi pentru tot ceea ce face!

Citește mai multe interviuri cu „Profesori Extraordinari pentru România”!