+4 0727 648 946

Din seria „Profesori extraordinari pentru România” cu Coziana Zaharia

Campania „Profesori extraordinari pentru România”  își dorește să vă prezinte acei profesori care au har, sunt curajoși, se implică dincolo de ce le cere fișa postului, fac altfel lucrurile reușind cu adevărat să își lase amprenta în viața elevilor lor.

Despre Coziana Zaharia

Coziana Zaharia este profesor Merito, în 2021 a câștigat competiția „Creator de educație” și lucrează în alternativa- Step by Step la Școala Nr 36. Își retrăiește zilnic copilăria dansând, jucând în piese de teatru, colorând mandale alături de copiii ei de la clasa. Este un om extraordinar de implicat și de creativ, cu un mod de abordare al învățării inedit, iar feedback-ul copiilor o dovedește pe deplin.
Îi mulțumim pentru tot ceea ce face și vă invităm să citiți interviul pe care ni l-a oferit aici:

𝐶𝑎̂𝑛𝑑 𝑠̦𝑖 𝑐𝑢𝑚 𝑎𝑖 𝑙𝑢𝑎𝑡 𝑑𝑒𝑐𝑖𝑧𝑖𝑎 𝑑𝑒 𝑎 𝑑𝑒𝑣𝑒𝑛𝑖 𝑑𝑎𝑠𝑐𝑎̆𝑙?

CZ: A fost o alegere naturală, fără alternativă, oarecum. Am crescut alături de copii de primar și gimnaziu, elevi ai părinților mei, ambii cadre didactice. Am scris și desenat înainte și după programul școlar al mamei, pe tabla neagră a clasei, mi-am petrecut multe după-amieze în curtea școlii din Domnești, așteptându-mi părinții să își finalizeze atribuțiile zilnice de dascăli, mi-am petrecut verile în tabere și expediții organizate de tata, iar acasă, bunicul, fost învățător, îmi împărtășea experiențe didactice ce l-au împlinit uman și profesional.
Așadar, Drumul a fost trasat de la vârsta de 4-5 ani, pentru ca la finalul clasei a 8 a să aleg Școala Normală Elena Cuza din București, fostul Liceu Pedagogic, cu specializarea Învățător. Am devenit învățătoare la 19 ani. Am predat 8 ani în sistem tradițional și 18 în alternativa educațională Step by Step, în aceeași școală, Școala Gimnazială Ionel Teodoreanu din București.

𝐷𝑎𝑐𝑎̆ 𝑎𝑟 𝑓𝑖 𝑠𝑎̆-𝑖 𝑝𝑜𝑣𝑒𝑠𝑡𝑒𝑠̦𝑡𝑖 𝑢𝑛𝑢𝑖 𝑐𝑜𝑝𝑖𝑙 𝑑𝑒𝑠𝑝𝑟𝑒 𝑡𝑖𝑛𝑒, 𝑐𝑒 𝑖-𝑎𝑖 𝑠𝑝𝑢𝑛𝑒? 𝐶𝑢𝑚 𝑡𝑒-𝑎𝑖 𝑑𝑒𝑠𝑐𝑟𝑖𝑒?

CZ: I-aș spune că mă bucur mult că am ales să trăiesc printre copii – dansez zilnic în sala de clasă, lansez provocări la care particip și eu, precum un elev de-al clasei, fac parte din echipele de proiecte alături de elevii mei, îmi fac zilnic temele, pregătind resurse ademenitoare și relevante pentru copiii mei de la clasă, cânt și creez povestioare în sala de clasă, merg în tabere și excursii, râd cu poftă la unele replici de-ale lor, colorez și eu mandale, joc teatru în trupa clasei noastre, modificându-mi timbrul vocal, alegând un obiect vestimentar potrivit rolului, fiind parteneră cu elevii mei.
I-aș mai spune că am principii de viață foarte clare, că nu mă las purtată de vânt, că încerc să fiu autentică, că nu port măști sociale salvatoare, că pun preț pe comunicarea cu respect în relație cu fiecare copil, părinte, coleg, persoană necunoscută, că prefer să clădesc mai mult și să vorbesc mai puțin.

𝐶𝑢𝑚 𝑎𝑟𝑎𝑡𝑎̆ 𝑠̦𝑐𝑜𝑎𝑙𝑎 𝑖𝑑𝑒𝑎𝑙𝑎̆ 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑡𝑖𝑛𝑒?

CZ: O, provocatoare întrebare!
Sigur, ca mediu fizic, îmi doresc o bibliotecă a școlii cu spațiu generos și primitor pentru lectură, unde copii din diverse clase să își împărtășească pasiunile literare și să se lase inspirați de modele de creștere personală, cu încredere în propriul potențial și curaj în încercările repetate spre reușită.
Apoi, un open space de socializare pentru elevi, cu canapele colorate și muzică de relaxare, o zonă cu mese de ping-pong și un teren de baschet pentru elevi și profesori.
Suntem însă praf de stele, configurați pentru relații sănătoase și sentimente de apreciere, colaborare și afecțiune. Le simțim, le transmitem?
Și pentru că, în loc să sădim încredere, reproșăm, în loc să ne asumăm, învinuim, întărim bariera ce nu transformă o școală comună într-una ideală.
Așadar, școala ideală pentru mine e un mediu prietenos cu micro comunități de învățare, cu relații de susținere, cu amprente multe ale umanității. Apreciez mult profesorul cu inițiativă, cu spirit colaborativ, cu soluții de rezolvare, adaptabil, flexibil și prietenos, îmi plac colaborările tip cluster, profesori din școli diferite, împreună, pentru transformarea meseriei de profesor.

𝐶𝑒 𝑐𝑜𝑛𝑠𝑖𝑑𝑒𝑟𝑖 𝑐𝑎̆ 𝑓𝑎𝑐𝑖 „𝑎𝑙𝑡𝑓𝑒𝑙” 𝑑𝑒𝑐𝑎̂𝑡 𝑚𝑎𝑗𝑜𝑟𝑖𝑡𝑎𝑡𝑒𝑎 𝑐𝑜𝑙𝑒𝑔𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑑𝑖𝑛 𝑠𝑖𝑠𝑡𝑒𝑚 𝑠̦𝑖 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑠𝑢𝑛𝑡 𝑐𝑎𝑙𝑖𝑡𝑎̆𝑡̦𝑖𝑙𝑒 𝑝𝑒𝑟𝑠𝑜𝑛𝑎𝑙𝑒 𝑠̦𝑖 𝑝𝑟𝑜𝑓𝑒𝑠𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙𝑒 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑒𝑠̦𝑡𝑖 𝑢𝑛 𝑝𝑟𝑜𝑓𝑒𝑠𝑜𝑟 𝑒𝑥𝑡𝑟𝑎𝑜𝑟𝑑𝑖𝑛𝑎𝑟?

CZ: E extraordinar că am ales să fiu profesor. Îmi place interacțiunea cu copiii, mici și mari, reușesc să aduc în clasă conexiunea autentică și susținerea reciprocă, aprecierea, curajul, valori autentice peste care pot așeza temeinic achizițiile academice pe care le urmăresc în timp. Mai întâi starea, apoi învățarea.
Țin firul întins cu foștii elevi, antrenându-i în activități de mentorat și activități comune cu cei mici, extind cât pot de mult pânza de susținere a clasei, cu specialiști în diverse domenii, precum educație relațională, teatru și improvizație, storytelling, antreprenoriat, educație financiară, profesori din alte sisteme educaționale, masteranzi, fac co-teaching de câte ori am ocazia, profesionalizându-mă în felul acesta în exercițiul coordonării unui atelier. Apoi, nu ratez cursuri, workshopuri de la care am convingerea că plec cu metode, tehnici, idei de lansat sau adaptat în clasă. Sunt zeci, sute de ore de calitate în formarea mea, pe care mi le-am dorit pentru dezvoltarea personală și profesională; o extraordinară investiție.
În prezent, urmez un curs de improvizație teatrală, un altul de storytelling și în curând, workshopuri de facilitare ateliere profesori/elevi, toate cu sprijinul proiectului Merito.
Mă pregătesc pentru fiecare întâlnire cu elevii mei și după 26 de ani de experiență, pentru că fiecare zi de școală îmi doresc să fie o zi câștigată, nu pierdută, și pentru ei, dar și pentru mine și țin firul prieteniei întins și după terminarea seriilor, atât cu foștii elevi, mulți mentori pentru prichindeii de acum, dar și cu părinții.

𝐶𝑎𝑟𝑒 𝑠𝑢𝑛𝑡 𝑐𝑒𝑙𝑒 𝑚𝑎𝑖 𝑚𝑎𝑟𝑖 𝑝𝑟𝑜𝑣𝑜𝑐𝑎̆𝑟𝑖 𝑝𝑒 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑙𝑒 𝑖̂𝑛𝑡𝑎̂𝑚𝑝𝑖𝑛𝑖 𝑖̂𝑛 𝑗𝑜𝑏-𝑢𝑙 𝑡𝑎̆𝑢 𝑠̦𝑖 𝑐𝑢𝑚 𝑙𝑒 𝑔𝑒𝑠𝑡𝑖𝑜𝑛𝑒𝑧𝑖?

CZ: Da, sunt și provocări, nu întotdeauna dragi. Epuizant este când te împiedici de principii strâmbe care nu au legătură cu binele copilului și cu starea de echilibru a profesorului.
Îmi plac oamenii autentici, verticali, susțin comunicarea în soluționarea oricărei probleme și detest strategiile de dirijare a traseelor umane.

𝐶𝑎𝑟𝑒 𝑎 𝑓𝑜𝑠𝑡 𝑐𝑒𝑙 𝑚𝑎𝑖 𝑑𝑖𝑓𝑖𝑐𝑖𝑙 𝑚𝑜𝑚𝑒𝑛𝑡 𝑖̂𝑛 𝑐𝑎𝑟𝑖𝑒𝑟𝑎 𝑡𝑎 𝑠𝑖 𝑐𝑢𝑚 𝑎𝑖 𝑟𝑒𝑢𝑠̦𝑖𝑡 𝑠𝑎̆-𝑙 𝑑𝑒𝑝𝑎̆𝑠̦𝑒𝑠̦𝑡𝑖?

CZ: Moartea unei fetițe din clasă a fost momentul cel mai dificil, poate, din cariera mea. Durea, pentru că 8 ore zilnic, eram împreună, în ultimii ei 2 ani alături de noi, știam că își dorește să devină învățătoare, era luminoasă și conștiincioasă tare. Apoi, aveam responsabilitatea de a organiza grupul clasei – părinți și copii, și ei pierduți și înghețați de teamă. Scaunul Anei a rămas liber mult timp în clasă, copiilor li se făcea dor uneori de ea, așa că, eram acolo.
Nu-i ușor, îți dorești să fii remediu pentru fiecare copil, să îl încurajezi că asta nu i se va întâmpla și lui, pentru că mulți aveau această frică. Ești și pentru fiecare părinte care îți cere un sfat sau care doar dorește să îl asculți.

𝐶𝑎𝑟𝑒 𝑒 𝑖̂𝑛𝑡𝑎̂𝑚𝑝𝑙𝑎𝑟𝑒𝑎/𝑟𝑒𝑢𝑠̦𝑖𝑡𝑎 𝑑𝑒 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑖̂𝑡̦𝑖 𝑎𝑚𝑖𝑛𝑡𝑒𝑠̦𝑡𝑖 𝑐𝑢 𝑑𝑟𝑎𝑔 𝑐𝑎̂𝑛𝑑 𝑎𝑖 𝑛𝑒𝑣𝑜𝑖𝑒 𝑑𝑒 𝑖𝑛𝑠𝑝𝑖𝑟𝑎𝑡̦𝑖𝑒/𝑚𝑜𝑡𝑖𝑣𝑎𝑡̦𝑖𝑒?

CZ: În 2019 am devenit profesor Merito, iar în 2021 Creator de Educație. Sunt motivată însă de respectul, dragul și aprecierea foștilor mei elevi și părinți. Te gândești că după încheierea unui capitol, unei serii, se rup legături și se sudează altele noi, dar gândul, mesajul, vizita copiilor și părinților de altădată validează că ceea ce construiești 4-5 ani, temeinic, nu se pierde în negura timpului, ci luminează a recunoștință.

𝑇𝑒 𝑟𝑜𝑔 𝑠𝑎̆ 𝑖̂𝑚𝑝𝑎̆𝑟𝑡𝑎̆𝑠̦𝑒𝑠̦𝑡𝑖 𝑐𝑢 𝑛𝑜𝑖 𝑢𝑛 𝑣𝑖𝑠 𝑝𝑒 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑡̦𝑖 𝑙-𝑎𝑖 𝑖̂𝑚𝑝𝑙𝑖𝑛𝑖𝑡 𝑠̦𝑖 𝑢𝑛𝑢𝑙 𝑙𝑎 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑖̂𝑛𝑐𝑎̆ 𝑎𝑠𝑝𝑖𝑟𝑖.

CZ: Personal, să ajung vara aceasta în Amsterdam; profesional, să vizitez câteva școli din Estonia, țară care a trecut printr-un proces transformațional la nivel de educație, cu influență clară finlandeză.
Visul împlinit – Sunt împlinită să îmi văd fiica, după 12 ani de școală, cu un sistem de valori clare, cu spirit de inițiativă și implicare, cu drag de educație și relaționare.

𝐴𝑖 𝑣𝑟𝑒𝑢𝑛 𝑚𝑜𝑑𝑒𝑙 𝑝𝑒𝑟𝑠𝑜𝑛𝑎𝑙 𝑠𝑎𝑢/𝑠̦𝑖 𝑢𝑛 𝑚𝑜𝑡𝑡𝑜 𝑑𝑢𝑝𝑎̆ 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑡𝑒 𝑔ℎ𝑖𝑑𝑒𝑧𝑖 𝑖̂𝑛 𝑣𝑖𝑎𝑡̦𝑎̆?

CZ: „Natura ne aseamănă, educația ne diferențiază” – Confucius

Campania „Profesori excepționali pentru România”  își dorește să vă prezinte oamenii care reușesc cu adevărat să își lase amprenta în viața elevilor lor și să schimbe în bine educația din România.

Dacă cunoști un astfel de om căruia ai vrea să-i mulțumești și să-l faci cunoscut altora,  nu ezita să ne trimiți recomandarea ta, vrem să-i mulțumim și noi pentru tot ceea ce face!

Citește mai multe interviuri cu „Profesori Extraordinari pentru România”!