+4 0727 648 946

Din seria „Profesori extraordinari pentru România” cu Cristina Alexandrescu

Campania „Profesori extraordinari pentru România”  își dorește să vă prezinte acei profesori care au har, sunt curajoși, se implică dincolo de ce le cere fișa postului, fac altfel lucrurile reușind cu adevărat să își lase amprenta în viața elevilor lor.

Despre Cristina Alexandrescu

Cristina este profesor de limba engleză la Colegiul Tehnic „Ana Aslan” din Cluj-Napoca și facilitator al cursului de Mentalitate Deschisă în educație. Am auzit de ea de la părinți încântați de „profa de engleză” a copiilor lor înainte s-o cunoaștem personal când Life Education for All a fost asociația beneficiară a fondurilor strânse în urma unui spectacol caritabil la care a contribuit și ea ca profesor al copiilor implicați.
Cristina e un om solar, vesel, modest și autentic, un adult cu suflet de copil și credem ca asta o face atât de iubită de elevii ei. Îi mulțumim și pentru că a fost „nașa” ideii care a devenit proiectul “Școli care ajută școli” în care a fost și implicată 2 ani la rând coordonând diverse activități caritabile în liceul unde era profesoară pentru ca alți copii și profesori de la școli mai puțin norocoase să beneficieze de dotări cu echipamente și mobilier.

𝐶𝑎̂𝑛𝑑 𝑠̦𝑖 𝑐𝑢𝑚 𝑎𝑖 𝑙𝑢𝑎𝑡 𝑑𝑒𝑐𝑖𝑧𝑖𝑎 𝑑𝑒 𝑎 𝑑𝑒𝑣𝑒𝑛𝑖 𝑑𝑎𝑠𝑐𝑎̆𝑙?

CA: Au fost mai multe momente care au concurat înspre acesta decizie. Faptul că am avut în familie persoane foarte apropiate care au fost cadre didactice și pe care le-am admirat foarte mult a ajutat în acest sens. Apoi a venit și prima oră de limba engleză, cam prin clasa a III-a când s-a conturat acest gând mai conștient. Apoi treptat, pe măsură ce trecea timpul și intram în contact cu profesori care m-au inspirat, aceasta dorință s-a transformat în obiectiv pe termen lung.

𝐷𝑎𝑐𝑎̆ 𝑎𝑟 𝑓𝑖 𝑠𝑎̆-𝑖 𝑝𝑜𝑣𝑒𝑠𝑡𝑒𝑠̦𝑡𝑖 𝑢𝑛𝑢𝑖 𝑐𝑜𝑝𝑖𝑙 𝑑𝑒𝑠𝑝𝑟𝑒 𝑡𝑖𝑛𝑒, 𝑐𝑒 𝑖-𝑎𝑖 𝑠𝑝𝑢𝑛𝑒? 𝐶𝑢𝑚 𝑡𝑒-𝑎𝑖 𝑑𝑒𝑠𝑐𝑟𝑖𝑒?

CA: Cred ca nu sunt foarte diferită de ei… decât poate la înălțime și la greutate 🙂. Adevărul e că sunt un fel de „woman child”. Probabil de aceea îndrăznesc să spun că am lipici la copii. În rest ce pot să mai spun: am o doză destul de mare de încăpățânare care uneori m-a ajutat și de asemenea multă empatie, cred eu.

𝐶𝑢𝑚 𝑎𝑟𝑎𝑡𝑎̆ 𝑠̦𝑐𝑜𝑎𝑙𝑎 𝑖𝑑𝑒𝑎𝑙𝑎̆ 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑡𝑖𝑛𝑒?

CA: Văzută din afară, școala ideală este arătoasă din punct de vedere estetic și dotată. Am fi ipocriți să spunem că aspectul nu contează la o școală. Contează și încă foarte mult, fiindcă elevii vin cu mai multă plăcere într-o scoală frumoasă și dotată unde au tot confortul necesar stării de bine. Dar clar aspectul nu este suficient. O dată intrați în instituție, ei au nevoie de profesori empatici, dedicați și buni în ceea ce fac. Și un alt aspect foarte important este că au nevoie de profesori care rămân. Este foarte greu pentru copii să se adapteze an de an unor profesori noi. Dar, din păcate, ăsta este sistemul nostru de educație- foarte puțin empatic la nevoile elevilor și ale profesorilor.

𝐶𝑒 𝑐𝑜𝑛𝑠𝑖𝑑𝑒𝑟𝑖 𝑐𝑎̆ 𝑓𝑎𝑐𝑖 „𝑎𝑙𝑡𝑓𝑒𝑙” 𝑑𝑒𝑐𝑎̂𝑡 𝑚𝑎𝑗𝑜𝑟𝑖𝑡𝑎𝑡𝑒𝑎 𝑐𝑜𝑙𝑒𝑔𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑑𝑖𝑛 𝑠𝑖𝑠𝑡𝑒𝑚 𝑠̦𝑖 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑠𝑢𝑛𝑡 𝑐𝑎𝑙𝑖𝑡𝑎̆𝑡̦𝑖𝑙𝑒 𝑝𝑒𝑟𝑠𝑜𝑛𝑎𝑙𝑒 𝑠̦𝑖 𝑝𝑟𝑜𝑓𝑒𝑠𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙𝑒 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑒𝑠̦𝑡𝑖 𝑢𝑛 𝑝𝑟𝑜𝑓𝑒𝑠𝑜𝑟 𝑒𝑥𝑡𝑟𝑎𝑜𝑟𝑑𝑖𝑛𝑎𝑟?

CA: Nu mă consider diferită față de alți colegi de-ai mei. Cred că fiecare dintre noi are acel ceva care îl face unic și atrăgător în fața elevilor sai. Eu, de exemplu, vorbesc foarte mult cu ei, îi ascult și încerc să le ofer doar experiențe de care vor avea nevoie în viitor. Nu sunt doar profesor, încerc să fiu și un fel de mentor, sprijin, prieten.

𝐶𝑎𝑟𝑒 𝑠𝑢𝑛𝑡 𝑐𝑒𝑙𝑒 𝑚𝑎𝑖 𝑚𝑎𝑟𝑖 𝑝𝑟𝑜𝑣𝑜𝑐𝑎̆𝑟𝑖 𝑝𝑒 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑙𝑒 𝑖̂𝑛𝑡𝑎̂𝑚𝑝𝑖𝑛𝑖 𝑖̂𝑛 𝑗𝑜𝑏-𝑢𝑙 𝑡𝑎̆𝑢 𝑠̦𝑖 𝑐𝑢𝑚 𝑙𝑒 𝑔𝑒𝑠𝑡𝑖𝑜𝑛𝑒𝑧𝑖?

CA: Cele mai importante provocări vin din partea sistemului. Pe lângă pregătirea orelor și corectarea testelor, un profesor are de pregătit foarte multe documente care țin de portofoliul său personal. Este o muncă pe care sincer nu o prea îndrăgesc și aș îndrăzni să spun că este o provocare pentru mine să am toate actele la zi.

𝐶𝑎𝑟𝑒 𝑎 𝑓𝑜𝑠𝑡 𝑐𝑒𝑙 𝑚𝑎𝑖 𝑑𝑖𝑓𝑖𝑐𝑖𝑙 𝑚𝑜𝑚𝑒𝑛𝑡 𝑖̂𝑛 𝑐𝑎𝑟𝑖𝑒𝑟𝑎 𝑡𝑎 𝑠𝑖 𝑐𝑢𝑚 𝑎𝑖 𝑟𝑒𝑢𝑠̦𝑖𝑡 𝑠𝑎̆-𝑙 𝑑𝑒𝑝𝑎̆𝑠̦𝑒𝑠̦𝑡𝑖?

CA: Cred că cel mai dificil moment a fost pregătirea examenului de gradul II fiindcă eram foarte obosită după un an școlar intens, la o școală nouă și materia a fost destul de greoaie și în foarte multe aspecte total irelevantă pentru ceea ce trebuie să știe un profesor (ceea ce a produs foarte multe frustrare).

𝐶𝑎𝑟𝑒 𝑒 𝑖̂𝑛𝑡𝑎̂𝑚𝑝𝑙𝑎𝑟𝑒𝑎/𝑟𝑒𝑢𝑠̦𝑖𝑡𝑎 𝑑𝑒 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑖̂𝑡̦𝑖 𝑎𝑚𝑖𝑛𝑡𝑒𝑠̦𝑡𝑖 𝑐𝑢 𝑑𝑟𝑎𝑔 𝑐𝑎̂𝑛𝑑 𝑎𝑖 𝑛𝑒𝑣𝑜𝑖𝑒 𝑑𝑒 𝑖𝑛𝑠𝑝𝑖𝑟𝑎𝑡̦𝑖𝑒/𝑚𝑜𝑡𝑖𝑣𝑎𝑡̦𝑖𝑒?

CA: Proiectele non formale pe care le fac cu copiii mă încarcă enorm. Ele sunt sursa de inspirație pentru alte proiecte noi. Ultimul este cel la care colaborat: Școli care ajută școli. Acum inspirându-mă din acest proiect lucrez la unul de anvergura mai mică dar cred eu că va avea un impact mare. Se numește „study buddy” și are ca obiectiv crearea de „perechi” de studiu între elevii buni și cei care au nevoie de ajutor.

𝑇𝑒 𝑟𝑜𝑔 𝑠𝑎̆ 𝑖̂𝑚𝑝𝑎̆𝑟𝑡𝑎̆𝑠̦𝑒𝑠̦𝑡𝑖 𝑐𝑢 𝑛𝑜𝑖 𝑢𝑛 𝑣𝑖𝑠 𝑝𝑒 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑡̦𝑖 𝑙-𝑎𝑖 𝑖̂𝑚𝑝𝑙𝑖𝑛𝑖𝑡 𝑠̦𝑖 𝑢𝑛𝑢𝑙 𝑙𝑎 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑖̂𝑛𝑐𝑎̆ 𝑎𝑠𝑝𝑖𝑟𝑖.

CA: Visul împlinit este ca în sfârșit mi-am găsit locul meu fix într-o școală unde mă simt foarte bine. La ce asprir din punct de vedere profesional? Ca împreună cu conducerea școlii să găsim soluția optimă pentru a-i putea sprijini pe elevii colegiului nostru ca să treacă cu bine probele examenului de Bacalaureat.

𝐴𝑖 𝑣𝑟𝑒𝑢𝑛 𝑚𝑜𝑑𝑒𝑙 𝑝𝑒𝑟𝑠𝑜𝑛𝑎𝑙 𝑠𝑎𝑢/𝑠̦𝑖 𝑢𝑛 𝑚𝑜𝑡𝑡𝑜 𝑑𝑢𝑝𝑎̆ 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑡𝑒 𝑔ℎ𝑖𝑑𝑒𝑧𝑖 𝑖̂𝑛 𝑣𝑖𝑎𝑡̦𝑎̆?

CA: Am cunoscut mulți oameni valoroși care mi-au servit de model dar nu neapărat pentru a-i copia. Cred că au fost mai mult o sursa de inspirație. Puterea fiecăruia stă în propria autenticitate, deci cred că modelele servesc mai degrabă pentru a inspira. Motto-uri am unul pentru fiecare situație dar favoritul meu este „ce-i al tau e pus de-o parte”.

Campania „Profesori excepționali pentru România”  își dorește să vă prezinte oamenii care reușesc cu adevărat să își lase amprenta în viața elevilor lor și să schimbe în bine educația din România.

Dacă cunoști un astfel de om căruia ai vrea să-i mulțumești și să-l faci cunoscut altora,  nu ezita să ne trimiți recomandarea ta, vrem să-i mulțumim și noi pentru tot ceea ce face!

Citește mai multe interviuri cu „Profesori Extraordinari pentru România”!