+4 0727 648 946

Din seria „Profesori extraordinari pentru România” cu Georgeta Șerban

Campania „Profesori extraordinari pentru România”  își dorește să vă prezinte acei profesori care au har, sunt curajoși, se implică dincolo de ce le cere fișa postului, fac altfel lucrurile reușind cu adevărat să își lase amprenta în viața elevilor lor.

Despre Georgeta Șerban

Georgeta Șerban este mai cunoscută colegilor ei profesori cu „numele de scena” sau, mai bine zis, de Facebook- „Clasa Micilor Campioni” cu care am descoperit-o și noi din postările inspiraționale cu copiii ei de la clasa. O iubitoare de metode nonformale de educație și de educație outdoor, Georgeta ne surprinde mereu prin activitățile sale cu elevii și este o inspirație pentru toți cei care îi urmăresc pagina de Facebook. Este, cu siguranță, una dintre profesoarele extraordinare ale României și ne bucurăm să v-o facem cunoscută celor care încă n-o cunoașteți.

𝐶𝑎̂𝑛𝑑 𝑠̦𝑖 𝑐𝑢𝑚 𝑎𝑖 𝑙𝑢𝑎𝑡 𝑑𝑒𝑐𝑖𝑧𝑖𝑎 𝑑𝑒 𝑎 𝑑𝑒𝑣𝑒𝑛𝑖 𝑑𝑎𝑠𝑐𝑎̆𝑙?

GȘ: Îmi place aceasta intrebare..nu mi-a mai pus-o nimeni pana acum….Decizia de a deveni dascal am luat-o în clasa a VIII-a….Pană atunci îmi doream mult să fiu medic..Dar îmi plăceau foarte mult copiii și m-am hotărât că vreau să fiu în fiecare zi aproape de ei, chiar dacă am avut mari emoții cu examenul de la Liceul Pedagogic, unde am susținut 7 examene pentru a promova (romana, matematica, muzica, desen, dicție, caligrafie, sport) După patru ani de studiu intens am fost repartizată la o școală de lângă casa mea, unde am primit clasa I, cu un număr de 43 de elevi. Primul an la catedra a fost foarte intens, deoarece eu eram un copil mai mare, printre copii mai mici…dar a fost frumos!

𝐷𝑎𝑐𝑎̆ 𝑎𝑟 𝑓𝑖 𝑠𝑎̆-𝑖 𝑝𝑜𝑣𝑒𝑠𝑡𝑒𝑠̦𝑡𝑖 𝑢𝑛𝑢𝑖 𝑐𝑜𝑝𝑖𝑙 𝑑𝑒𝑠𝑝𝑟𝑒 𝑡𝑖𝑛𝑒, 𝑐𝑒 𝑖-𝑎𝑖 𝑠𝑝𝑢𝑛𝑒? 𝐶𝑢𝑚 𝑡𝑒-𝑎𝑖 𝑑𝑒𝑠𝑐𝑟𝑖𝑒?

GȘ: Să știi că fac asta din când în când…Le spun ca eu sunt mamica lor de la scoala, care îi iubește foarte mult, îi mai ceartă din când în când , atunci când fac lucruri rele, tocmai pentru că îi iubesc, nu vreau să li se întâmple nimic rău și îmi doresc să le fie bine. Îmi place să îi îmbrățișez și să mă îmbrățișeze…Îmi place să mă joc cu fetițele de-a coaforul și cu băieții de-a masajul la umeri când suntem încordați 🙂 …Îmi place să le fiu prietenă și confidentă…Îmi plac foarte mult activitățile de lucru manual și împreuna cu ei fac multe lucruri frumoase..Îmi place să le dăruiesc mici cadouri cu diferite ocazii și să văd bucuria din ochii lor. Îmi place să le spun și să îmi spună TE IUBESC!

𝐶𝑢𝑚 𝑎𝑟𝑎𝑡𝑎̆ 𝑠̦𝑐𝑜𝑎𝑙𝑎 𝑖𝑑𝑒𝑎𝑙𝑎̆ 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑡𝑖𝑛𝑒?

GȘ: Școala ideală… e greu de spus dacă poate exista o școală ideală… Însă ,dacă ar fi să fac una după cum vreau eu, aș face o clădire mare cu multe ferestre mari, colorată și cu mult spațiu de învățare în aer liber. Aș pune un mare accent pe implicarea activă a părinților în viața școlii. Aș face școala părinților pentru a-i învăța ce înseamnă să fii părinte de școlar… Aș sugera colegilor mei să lucreze cu elevii lor cât mai mult folosind învățarea experiențială, nonformala… Nu aș obliga elevii să parcurgă toate materiile, ci i-as pune să aleagă ce le place, pentru că aș pune accent pe talentul, curiozitatea și interesul lor.

𝐶𝑒 𝑐𝑜𝑛𝑠𝑖𝑑𝑒𝑟𝑖 𝑐𝑎̆ 𝑓𝑎𝑐𝑖 „𝑎𝑙𝑡𝑓𝑒𝑙” 𝑑𝑒𝑐𝑎̂𝑡 𝑚𝑎𝑗𝑜𝑟𝑖𝑡𝑎𝑡𝑒𝑎 𝑐𝑜𝑙𝑒𝑔𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑑𝑖𝑛 𝑠𝑖𝑠𝑡𝑒𝑚 𝑠̦𝑖 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑠𝑢𝑛𝑡 𝑐𝑎𝑙𝑖𝑡𝑎̆𝑡̦𝑖𝑙𝑒 𝑝𝑒𝑟𝑠𝑜𝑛𝑎𝑙𝑒 𝑠̦𝑖 𝑝𝑟𝑜𝑓𝑒𝑠𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙𝑒 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑒𝑠̦𝑡𝑖 𝑢𝑛 𝑝𝑟𝑜𝑓𝑒𝑠𝑜𝑟 𝑒𝑥𝑡𝑟𝑎𝑜𝑟𝑑𝑖𝑛𝑎𝑟?

GȘ: Ce fac altfel??? Nu cred că doar eu fac altfel…Sunt convinsă că sunt mulți colegi care fac ceea ce fac eu…Însă ceea ce fac, fac din inima, din pasiune, din multă iubire pentru copii… Meseria mea este viața mea….Pun mult suflet, timp și implicare în fiecare activitate. Îmi place ca în fiecare zi să aduc ceva nou elevilor mei….să fac orele cât mai atractive, să aduc invitați în clasa mea, să îi implic pe copii în multe proiecte…astfel încât ei să spună în fiecare zi : Ce frumos a fost azi la scoala!

𝐶𝑎𝑟𝑒 𝑠𝑢𝑛𝑡 𝑐𝑒𝑙𝑒 𝑚𝑎𝑖 𝑚𝑎𝑟𝑖 𝑝𝑟𝑜𝑣𝑜𝑐𝑎̆𝑟𝑖 𝑝𝑒 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑙𝑒 𝑖̂𝑛𝑡𝑎̂𝑚𝑝𝑖𝑛𝑖 𝑖̂𝑛 𝑗𝑜𝑏-𝑢𝑙 𝑡𝑎̆𝑢 𝑠̦𝑖 𝑐𝑢𝑚 𝑙𝑒 𝑔𝑒𝑠𝑡𝑖𝑜𝑛𝑒𝑧𝑖?

GȘ: Provocări..da …din păcate sunt și provocări în meseria noastră. Aceste provocări vin din partea unor părinți, în ultimul timp, părinți care nu înțeleg care este rolul cadrului didactic și care cred că știu mai bine decât noi cum se face această meserie. Părinți care nu știu să asculte și nu știu să comunice…Respectul acela față de profesor, pe care l-am cunoscut cu 30 de ani în urmă, a început să dispară din păcate…E greu de gestionat această problemă, dar cu multă răbdare, ajutor din partea celor ce sunt lângă noi, ne dorim să reușim.

𝐶𝑎𝑟𝑒 𝑎 𝑓𝑜𝑠𝑡 𝑐𝑒𝑙 𝑚𝑎𝑖 𝑑𝑖𝑓𝑖𝑐𝑖𝑙 𝑚𝑜𝑚𝑒𝑛𝑡 𝑖̂𝑛 𝑐𝑎𝑟𝑖𝑒𝑟𝑎 𝑡𝑎 𝑠𝑖 𝑐𝑢𝑚 𝑎𝑖 𝑟𝑒𝑢𝑠̦𝑖𝑡 𝑠𝑎̆-𝑙 𝑑𝑒𝑝𝑎̆𝑠̦𝑒𝑠̦𝑡𝑖?

GȘ: Nu am avut momente dificile cu copiii, deoarece cu ei mereu am reușit, însă am avut momente dificile tot cu unii părinți, din fericire nu foarte mulți, așa cum am mai spus, dar timpul a rezolvat problemele, mulți dintre ei au înțeles că au greșit și-am mers mai departe, dar alții nu au vrut să înțeleagă și ne-am despărțit…

𝐶𝑎𝑟𝑒 𝑒 𝑖̂𝑛𝑡𝑎̂𝑚𝑝𝑙𝑎𝑟𝑒𝑎/𝑟𝑒𝑢𝑠̦𝑖𝑡𝑎 𝑑𝑒 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑖̂𝑡̦𝑖 𝑎𝑚𝑖𝑛𝑡𝑒𝑠̦𝑡𝑖 𝑐𝑢 𝑑𝑟𝑎𝑔 𝑐𝑎̂𝑛𝑑 𝑎𝑖 𝑛𝑒𝑣𝑜𝑖𝑒 𝑑𝑒 𝑖𝑛𝑠𝑝𝑖𝑟𝑎𝑡̦𝑖𝑒/𝑚𝑜𝑡𝑖𝑣𝑎𝑡̦𝑖𝑒?

GȘ: Sunt multe întâmplări de care-mi amintesc cu drag și care mă fac să merg mai departe…Unele dintre acestea sunt acelea că primesc încă mesaje de admirație, respect și iubire de la elevii și părinții mei din seriile trecute, care nu m-au uitat și încă se gândesc cu drag la anii petrecuți împreună.

𝑇𝑒 𝑟𝑜𝑔 𝑠𝑎̆ 𝑖̂𝑚𝑝𝑎̆𝑟𝑡𝑎̆𝑠̦𝑒𝑠̦𝑡𝑖 𝑐𝑢 𝑛𝑜𝑖 𝑢𝑛 𝑣𝑖𝑠 𝑝𝑒 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑡̦𝑖 𝑙-𝑎𝑖 𝑖̂𝑚𝑝𝑙𝑖𝑛𝑖𝑡 𝑠̦𝑖 𝑢𝑛𝑢𝑙 𝑙𝑎 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑖̂𝑛𝑐𝑎̆ 𝑎𝑠𝑝𝑖𝑟𝑖.

GȘ: Un vis împlinit…e greu de spus…pe plan profesional faptul că am ajuns aici unde sunt acum, că multă lume mă cunoaște, mă apreciază și mă ia drept model, e un vis frumos de care sunt foarte mândră. Iar un vis la care aspir, ar fi ca noi profesorii să fim apreciați și respectați pentru munca noastra, să nu mai existe invidie și răutate , să fie pace și iubire în lume.

𝐴𝑖 𝑣𝑟𝑒𝑢𝑛 𝑚𝑜𝑑𝑒𝑙 𝑝𝑒𝑟𝑠𝑜𝑛𝑎𝑙 𝑠𝑎𝑢/𝑠̦𝑖 𝑢𝑛 𝑚𝑜𝑡𝑡𝑜 𝑑𝑢𝑝𝑎̆ 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑡𝑒 𝑔ℎ𝑖𝑑𝑒𝑧𝑖 𝑖̂𝑛 𝑣𝑖𝑎𝑡̦𝑎̆?

GȘ: Am un motto pe care îl spun de fiecare dată când am ocazia…
Zâmbește!..Un zâmbet nu te costă nimic, dar oferă mult. El îmbogățește pe cel care-l primește, fără a-l săraci pe cel ce-l daruieste. Zâmbește și dăruiește!

Campania „Profesori excepționali pentru România”  își dorește să vă prezinte oamenii care reușesc cu adevărat să își lase amprenta în viața elevilor lor și să schimbe în bine educația din România.

Dacă cunoști un astfel de om căruia ai vrea să-i mulțumești și să-l faci cunoscut altora,  nu ezita să ne trimiți recomandarea ta, vrem să-i mulțumim și noi pentru tot ceea ce face!

Citește mai multe interviuri cu „Profesori Extraordinari pentru România”!