+4 0727 648 946

Din seria „Profesori extraordinari pentru România” cu Iulia Moldovan

Campania „Profesori extraordinari pentru România”  își dorește să vă prezinte acei profesori care au har, sunt curajoși, se implică dincolo de ce le cere fișa postului, fac altfel lucrurile reușind cu adevărat să își lase amprenta în viața elevilor lor.

Despre Iulia Moldovan

Iulia Moldovan este coordonator educațional la Liceul teoretic „Elf” din Cluj-Napoca, presedinta la Toastmaster Cluj, inițiator al programului „Te ascult, suntem împreună”, mentor în programul de mentorat Connect 1-la-1 și facilitator al cursului Mentalitate Deschisa în Educație. Iulia este implicată în activități de voluntariat alături de colegele ei de la grădinița Elf atât pentru Asociația de ajutor maltez din Cluj cât și în cadrul proiectului „Școli care ajuta școli” al asociației Life Education for All. Este foarte preocupată de inteligența emoțională, subiect cu care susține workshop-uri pentru profesori și un om cald și generos.

𝐶𝑎̂𝑛𝑑 𝑠̦𝑖 𝑐𝑢𝑚 𝑎𝑖 𝑙𝑢𝑎𝑡 𝑑𝑒𝑐𝑖𝑧𝑖𝑎 𝑑𝑒 𝑎 𝑑𝑒𝑣𝑒𝑛𝑖 𝑑𝑎𝑠𝑐𝑎̆𝑙?

IM: Chemarea de dascăl s-a făcut simțită în interiorul meu încă de la 7 ani, când aliniam toate păpușile și jucăriile de pluș și le deveneam învățătoare. Îmi amintesc că le făceam inclusiv ghiozdan din coperte de plastic și caiete minuscule în care le ajutam să scrie semne grafice și litere. Totuși, am luat decizia de a urma o profesie de dascăl în liceul pedagogic, când am susținut prima lecție la clasă. Acolo, între copii, am înțeles că pot fi una dintre persoanele care le poate deschide calea înspre creștere, cunoaștere.

𝐷𝑎𝑐𝑎̆ 𝑎𝑟 𝑓𝑖 𝑠𝑎̆-𝑖 𝑝𝑜𝑣𝑒𝑠𝑡𝑒𝑠̦𝑡𝑖 𝑢𝑛𝑢𝑖 𝑐𝑜𝑝𝑖𝑙 𝑑𝑒𝑠𝑝𝑟𝑒 𝑡𝑖𝑛𝑒, 𝑐𝑒 𝑖-𝑎𝑖 𝑠𝑝𝑢𝑛𝑒? 𝐶𝑢𝑚 𝑡𝑒-𝑎𝑖 𝑑𝑒𝑠𝑐𝑟𝑖𝑒?

IM: Cred că i-aș vorbi mai întâi cu ochii, cu zâmbetul, cu sufletul. Apoi, i-aș spune că sunt o persoană creativă și curioasă, care învață zi de zi cum să privească, să asculte, să simtă, să exploreze și să se cunoască pe ea și pe cei din jur.

𝐶𝑢𝑚 𝑎𝑟𝑎𝑡𝑎̆ 𝑠̦𝑐𝑜𝑎𝑙𝑎 𝑖𝑑𝑒𝑎𝑙𝑎̆ 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑡𝑖𝑛𝑒?

IM: Școala ideală pentru mine e mai mult decât un loc, e o stare. E starea de siguranță, în primul rând, apoi starea de creativitate, de inițiativă, de libertate de exprimare și de învățare prin greșeală, de colaborare, de descoperire a intereselor și de valorificare a potențialului. Cel mai aproape de aceste stări am fost în momentele în care am facilitat învățarea în aer liber sau am desfășurat proiecte, plecând de la interesele copiilor.

𝐶𝑒 𝑐𝑜𝑛𝑠𝑖𝑑𝑒𝑟𝑖 𝑐𝑎̆ 𝑓𝑎𝑐𝑖 „𝑎𝑙𝑡𝑓𝑒𝑙” 𝑑𝑒𝑐𝑎̂𝑡 𝑚𝑎𝑗𝑜𝑟𝑖𝑡𝑎𝑡𝑒𝑎 𝑐𝑜𝑙𝑒𝑔𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑑𝑖𝑛 𝑠𝑖𝑠𝑡𝑒𝑚 𝑠̦𝑖 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑠𝑢𝑛𝑡 𝑐𝑎𝑙𝑖𝑡𝑎̆𝑡̦𝑖𝑙𝑒 𝑝𝑒𝑟𝑠𝑜𝑛𝑎𝑙𝑒 𝑠̦𝑖 𝑝𝑟𝑜𝑓𝑒𝑠𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙𝑒 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑒𝑠̦𝑡𝑖 𝑢𝑛 𝑝𝑟𝑜𝑓𝑒𝑠𝑜𝑟 𝑒𝑥𝑡𝑟𝑎𝑜𝑟𝑑𝑖𝑛𝑎𝑟?

IM: Multe persoane cunoscute îmi spun că mă apreciază pentru că sunt „atât de calmă” și că transmit emoție. Dar nu reușesc să fiu tot timpul așa și cred că e normal să experimentăm stări diferite, care ne determină să devenim rezilienți și să creștem. Ce mă ajută, însă, indiferent că am o zi bună sau mai grea la muncă, este faptul că îmi pasă: văd în fața mea nu doar niște participanți implicați în procesul educativ, ci copii cu nevoi, dorințe, frici, abilități, talente. Și în momentul acela, acțiunile mele se îndreaptă înspre a crea un spațiu în care să observ, să ascult și să susțin sau să îndrum.

𝐶𝑎𝑟𝑒 𝑠𝑢𝑛𝑡 𝑐𝑒𝑙𝑒 𝑚𝑎𝑖 𝑚𝑎𝑟𝑖 𝑝𝑟𝑜𝑣𝑜𝑐𝑎̆𝑟𝑖 𝑝𝑒 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑙𝑒 𝑖̂𝑛𝑡𝑎̂𝑚𝑝𝑖𝑛𝑖 𝑖̂𝑛 𝑗𝑜𝑏-𝑢𝑙 𝑡𝑎̆𝑢 𝑠̦𝑖 𝑐𝑢𝑚 𝑙𝑒 𝑔𝑒𝑠𝑡𝑖𝑜𝑛𝑒𝑧𝑖?

IM: Cred că una dintre provocările mele constante este gestionarea eficientă a timpului. Uneori, am tendința să bifez multe obiective într-o zi de muncă și, la finaluil zilei, am impresia că am făcut din toate câte puțin, dar nu am fost prezentă cu sufletul în ceea ce am realizat. Încă lucrez cu mine la prioritizarea unor obiective/activități și la refuzul sau amânarea altora.

𝐶𝑎𝑟𝑒 𝑎 𝑓𝑜𝑠𝑡 𝑐𝑒𝑙 𝑚𝑎𝑖 𝑑𝑖𝑓𝑖𝑐𝑖𝑙 𝑚𝑜𝑚𝑒𝑛𝑡 𝑖̂𝑛 𝑐𝑎𝑟𝑖𝑒𝑟𝑎 𝑡𝑎 𝑠𝑖 𝑐𝑢𝑚 𝑎𝑖 𝑟𝑒𝑢𝑠̦𝑖𝑡 𝑠𝑎̆-𝑙 𝑑𝑒𝑝𝑎̆𝑠̦𝑒𝑠̦𝑡𝑖?

IM: Cel mai dificil lucru a fost să ofer educație de calitate copiilor de grădiniță, în online, pe timpul pandemiei. Și nu mă refer aici la cunoștințe, ci la conectare, socializare și echilibru emoțional. A fost momentul în care am conștientizat și mai mult cât de importante sunt aceste aspecte pentru copiii mici, iar posibilitatea mea de a le bifa în online a fost foarte, foarte redusă. În acea perioadă am început să mă întreb dacă sunt într-adevăr persoana potrivită pentru astfel de activități și am ajuns să mă îndoiesc de abilitățile și de priceperea mea ca educatoare.

𝐶𝑎𝑟𝑒 𝑒 𝑖̂𝑛𝑡𝑎̂𝑚𝑝𝑙𝑎𝑟𝑒𝑎/𝑟𝑒𝑢𝑠̦𝑖𝑡𝑎 𝑑𝑒 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑖̂𝑡̦𝑖 𝑎𝑚𝑖𝑛𝑡𝑒𝑠̦𝑡𝑖 𝑐𝑢 𝑑𝑟𝑎𝑔 𝑐𝑎̂𝑛𝑑 𝑎𝑖 𝑛𝑒𝑣𝑜𝑖𝑒 𝑑𝑒 𝑖𝑛𝑠𝑝𝑖𝑟𝑎𝑡̦𝑖𝑒/𝑚𝑜𝑡𝑖𝑣𝑎𝑡̦𝑖𝑒?

IM: Îmi vine în minte o „altfel de serbare” pe care am organizat-o la clasa pregătitoare. A fost un spectacol de talente, numit „Și eu sunt o stea”. Am invitat copiii să aleagă și să prezinte un moment care să scoată în evidență unul dintre talentele lor. Nu am avut repetiții lungi în fața clasei, ci am lăsat copiii să exerseze individual, în ritmul lor, în spațiul și intervalul de timp care li se părea cel mai potrivit. Îmi amintesc că i-am surprins uneori repetând în pauze, dar ce m-a impresionat cel mai mult a fost modul în care se ajutau reciproc și își ofereau feedback. În ziua evenimentului am fost atât de impresionată de prestația lor! Au avut demonstratie de balet, dans modern, sah, matematică, modelaj. Pot spune că atunci i-am văzut cu adevărat pe copii și am înțeles că fiecare e talentat și valoros în felul lui. De atunci, mă străduiesc să îi privesc în acest fel pe cei cu care interacționez.

𝑇𝑒 𝑟𝑜𝑔 𝑠𝑎̆ 𝑖̂𝑚𝑝𝑎̆𝑟𝑡𝑎̆𝑠̦𝑒𝑠̦𝑡𝑖 𝑐𝑢 𝑛𝑜𝑖 𝑢𝑛 𝑣𝑖𝑠 𝑝𝑒 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑡̦𝑖 𝑙-𝑎𝑖 𝑖̂𝑚𝑝𝑙𝑖𝑛𝑖𝑡 𝑠̦𝑖 𝑢𝑛𝑢𝑙 𝑙𝑎 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑖̂𝑛𝑐𝑎̆ 𝑎𝑠𝑝𝑖𝑟𝑖.

IM: Un vis realizat este acela de a îndruma cadrele didactice înspre educația socio-emoțională. Am avut ocazia să susțin ateliere pe această temă, pentru cadrele didactice. Unul vis la care aspir este acela de a sprijini copiii și adolescenți să își „găsească vocea”: să comunice asertiv, cu curaj, să învețe să spună „nu” sau „da” atunci când aceste răspunsuri rezonează cu valorile lor interne. Am în plan desfășurarea unor ateliere de public speaking și comunicare pentru copii și adolescenți.

𝐴𝑖 𝑣𝑟𝑒𝑢𝑛 𝑚𝑜𝑑𝑒𝑙 𝑝𝑒𝑟𝑠𝑜𝑛𝑎𝑙 𝑠𝑎𝑢/𝑠̦𝑖 𝑢𝑛 𝑚𝑜𝑡𝑡𝑜 𝑑𝑢𝑝𝑎̆ 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑡𝑒 𝑔ℎ𝑖𝑑𝑒𝑧𝑖 𝑖̂𝑛 𝑣𝑖𝑎𝑡̦𝑎̆?

IM: Am multe persoane care mă inspiră în viața de zi cu zi, de la copii, până la adulți. Îmi place să îi privesc și să îi ascult pe ceilalți cu intenția de a vedea sau de a învăța ceva nou.

Campania „Profesori excepționali pentru România”  își dorește să vă prezinte oamenii care reușesc cu adevărat să își lase amprenta în viața elevilor lor și să schimbe în bine educația din România.

Dacă cunoști un astfel de om căruia ai vrea să-i mulțumești și să-l faci cunoscut altora,  nu ezita să ne trimiți recomandarea ta, vrem să-i mulțumim și noi pentru tot ceea ce face!

Citește mai multe interviuri cu „Profesori Extraordinari pentru România”!