+4 0727 648 946

Din seria „Profesori extraordinari pentru România” cu Livia Popescu

Campania „Profesori extraordinari pentru România”  își dorește să vă prezinte acei profesori care au har, sunt curajoși, se implică dincolo de ce le cere fișa postului, fac altfel lucrurile reușind cu adevărat să își lase amprenta în viața elevilor lor.

Despre Livia Popescu

Livia Popescu este profesor de limba engleză la Școala Gimnazială „Gh.Titeica” si la Scoala Româno Britanică din Craiova și un profesor nonconformist în cel mai bun sens al cuvântului. Este prietena elevilor săi și un om foarte generos și empatic; pentru că, nu-I așa?, pentru a fi un profesor extraordinar trebuie să fii și un om extraordinar. Mare iubitoare de educație outdoor, Livia Popescu se implica mult și în proiecte și activități extracurriculare și colaborează îndeaproape cu Fundația „Noi Orizonturi” și Organizația Națională „Cercetașii României”.

𝐶𝑎̂𝑛𝑑 𝑠̦𝑖 𝑐𝑢𝑚 𝑎𝑖 𝑙𝑢𝑎𝑡 𝑑𝑒𝑐𝑖𝑧𝑖𝑎 𝑑𝑒 𝑎 𝑑𝑒𝑣𝑒𝑛𝑖 𝑑𝑎𝑠𝑐𝑎̆𝑙?

LP: Cred că mi-am dorit asta dintotdeauna. Mama mea a fost învățătoare,unchii și mătușile mele erau profesori și pentru mine copil școala a însemnat un fel de ACASĂ! Jocul de-a școala era în topul jocurilor .Apoi cred că cei câțiva profesori valoroși pe care i-am avut, care puneau pasiune în munca lor și încercau să facă mult bine și să ajute, au lăsat urme frumoase în mine și am simțit ca asa-i pot prețui și mai mult devenind și eu dascăl.

𝐷𝑎𝑐𝑎̆ 𝑎𝑟 𝑓𝑖 𝑠𝑎̆-𝑖 𝑝𝑜𝑣𝑒𝑠𝑡𝑒𝑠̦𝑡𝑖 𝑢𝑛𝑢𝑖 𝑐𝑜𝑝𝑖𝑙 𝑑𝑒𝑠𝑝𝑟𝑒 𝑡𝑖𝑛𝑒, 𝑐𝑒 𝑖-𝑎𝑖 𝑠𝑝𝑢𝑛𝑒? 𝐶𝑢𝑚 𝑡𝑒-𝑎𝑖 𝑑𝑒𝑠𝑐𝑟𝑖𝑒?

LP: Sunt un profesor obișnuit și iubesc mult copiii. De fapt îmi iubesc profesia, iubesc să fac cu inima deschisă tot ce fac. Mă bucur de frumusețea lucrurilor mărunte, am o mare putere de a ajuta, sunt generoasa, îmi pasă de cei din jur, știu să îmbrățișez și să „pansez” inimi rănite, știu să susțin cu zâmbetul meu pe cei care nu au suficientă încredere și să îi încurajez să comunice liber, cald, deschis.Sunt foarte creativă și când sunt pe tărâmul imaginației pot (alături de copii) lumina acel loc așa cum doresc. Pot recrea lumea așa cum mi -o doresc: mai bună și plină de frumusețe.

𝐶𝑢𝑚 𝑎𝑟𝑎𝑡𝑎̆ 𝑠̦𝑐𝑜𝑎𝑙𝑎 𝑖𝑑𝑒𝑎𝑙𝑎̆ 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑡𝑖𝑛𝑒?

LP: O școală fără rigori, fără respectarea unor principii de acum 50-100 ani, fără standarde de notare viciate, în care să simplificăm și nu să complicăm lucrurile, procedurile, regulamentele. În care să învățăm unii de la alții, să colaborăm, să ne împărtășim experiențele, să cerem ajutor, să dăm și să primim feedback. În care să avem aceeași misiune și să respirăm aceleași valori.

𝐶𝑒 𝑐𝑜𝑛𝑠𝑖𝑑𝑒𝑟𝑖 𝑐𝑎̆ 𝑓𝑎𝑐𝑖 „𝑎𝑙𝑡𝑓𝑒𝑙” 𝑑𝑒𝑐𝑎̂𝑡 𝑚𝑎𝑗𝑜𝑟𝑖𝑡𝑎𝑡𝑒𝑎 𝑐𝑜𝑙𝑒𝑔𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑑𝑖𝑛 𝑠𝑖𝑠𝑡𝑒𝑚 𝑠̦𝑖 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑠𝑢𝑛𝑡 𝑐𝑎𝑙𝑖𝑡𝑎̆𝑡̦𝑖𝑙𝑒 𝑝𝑒𝑟𝑠𝑜𝑛𝑎𝑙𝑒 𝑠̦𝑖 𝑝𝑟𝑜𝑓𝑒𝑠𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙𝑒 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑒𝑠̦𝑡𝑖 𝑢𝑛 𝑝𝑟𝑜𝑓𝑒𝑠𝑜𝑟 𝑒𝑥𝑡𝑟𝑎𝑜𝑟𝑑𝑖𝑛𝑎𝑟?

LP: Mă implic total în orice fac. Sunt pasionată să descopăr, să găsesc lucruri noi, să fie ceva uimitor, provocator care să placă și să motiveze, să ajungă la sufletul elevilor și să bucure. Citesc, mă informez, sunt flexibilă și mă adaptez la schimbări rapid. Întotdeauna le spun copiilor cât de importantă este interacțiunea umană în învățare și cum putem regândi educația activând creativitatea și colaborarea. Creez contexte de învățare care să îi scoată din zona de confort, să scoată la iveală ce au mai bun, să îi facă să se simtă parte importantă din echipă dar și confirmați, recunoscuți, apreciați fiecare dintre ei. „Coc” mereu alte idei, folosesc altă abordare vin cu o rezolvare inedită care să îi surprindă și să îi bucure. Le spun mereu că sunt mândră de ei și îmi doresc să strălucească!

𝐶𝑎𝑟𝑒 𝑠𝑢𝑛𝑡 𝑐𝑒𝑙𝑒 𝑚𝑎𝑖 𝑚𝑎𝑟𝑖 𝑝𝑟𝑜𝑣𝑜𝑐𝑎̆𝑟𝑖 𝑝𝑒 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑙𝑒 𝑖̂𝑛𝑡𝑎̂𝑚𝑝𝑖𝑛𝑖 𝑖̂𝑛 𝑗𝑜𝑏-𝑢𝑙 𝑡𝑎̆𝑢 𝑠̦𝑖 𝑐𝑢𝑚 𝑙𝑒 𝑔𝑒𝑠𝑡𝑖𝑜𝑛𝑒𝑧𝑖?

LP: Mă deprimă CONFORMISMUL, impostura, răutatea, nepăsarea, inerția, necomunicarea. Soluțiile de mântuială. Scurtăturile sau hârtiile care acoperă carențe. Mă dor foarte tare neascultarea și „misecuvinismul” destul de mult întâlnit aproape în toate domeniile Aleg să nu mă retrag, să nu mă dau bătută, să fiu rezilienta, să #rezist.

𝐶𝑎𝑟𝑒 𝑎 𝑓𝑜𝑠𝑡 𝑐𝑒𝑙 𝑚𝑎𝑖 𝑑𝑖𝑓𝑖𝑐𝑖𝑙 𝑚𝑜𝑚𝑒𝑛𝑡 𝑖̂𝑛 𝑐𝑎𝑟𝑖𝑒𝑟𝑎 𝑡𝑎 𝑠𝑖 𝑐𝑢𝑚 𝑎𝑖 𝑟𝑒𝑢𝑠̦𝑖𝑡 𝑠𝑎̆-𝑙 𝑑𝑒𝑝𝑎̆𝑠̦𝑒𝑠̦𝑡𝑖?

LP: M-am simțit, cu ani în urmă, sufocată de lașitatea, de lipsa de solidaritate a colegilor, când directorul școlii mi-a cerut, nedrept și în mod abuziv, să renunț la o clasă de elevi cu care aveam o relație extraordinară, cu care derulam și multe proiecte extracurriculare și aveam rezultate pe măsură. Cabotinismul și agresivitatea unor părinți ce contestau metodele mele nu a durut la fel de mult cat a durut nepăsarea și indiferenta colegilor mei. A durut crunt dar am înțeles ca „’un om poate fi doborât la pământ, dar nu poate fi niciodată înfrânt”. Și da…am învățat să mă uit mai atent la oamenii care te rănesc fără să le pese. Am fost norocoasă să descopăr și oameni buni alături.

𝐶𝑎𝑟𝑒 𝑒 𝑖̂𝑛𝑡𝑎̂𝑚𝑝𝑙𝑎𝑟𝑒𝑎/𝑟𝑒𝑢𝑠̦𝑖𝑡𝑎 𝑑𝑒 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑖̂𝑡̦𝑖 𝑎𝑚𝑖𝑛𝑡𝑒𝑠̦𝑡𝑖 𝑐𝑢 𝑑𝑟𝑎𝑔 𝑐𝑎̂𝑛𝑑 𝑎𝑖 𝑛𝑒𝑣𝑜𝑖𝑒 𝑑𝑒 𝑖𝑛𝑠𝑝𝑖𝑟𝑎𝑡̦𝑖𝑒/𝑚𝑜𝑡𝑖𝑣𝑎𝑡̦𝑖𝑒?

LP: Eram facilitator/trainer al unor cercetași liceeni din Giurgiu pe care nu îi cunoșteam deloc. Eram foarte obosită după o solicitantă perioadă de proiecte și cursuri și mi se părea că nu am fost la înălțime deloc în acel curs. La finalul cursului am primit bineînțeles, feedback, de la ei. Unul dintre ei îmi găsise o mulțime de puncte tari și menționase la puncte slabe :„nu găsesc… căci prea sunteți la fel ca noi!’.

𝑇𝑒 𝑟𝑜𝑔 𝑠𝑎̆ 𝑖̂𝑚𝑝𝑎̆𝑟𝑡𝑎̆𝑠̦𝑒𝑠̦𝑡𝑖 𝑐𝑢 𝑛𝑜𝑖 𝑢𝑛 𝑣𝑖𝑠 𝑝𝑒 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑡̦𝑖 𝑙-𝑎𝑖 𝑖̂𝑚𝑝𝑙𝑖𝑛𝑖𝑡 𝑠̦𝑖 𝑢𝑛𝑢𝑙 𝑙𝑎 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑖̂𝑛𝑐𝑎̆ 𝑎𝑠𝑝𝑖𝑟𝑖.

LP: Un vis împlinit e ca personal și profesional fac ceva cu sens, nu mai aștept să se întâmple sau să facă cineva ceva pentru noi, ies din tipare, îmi asum limitele atunci când alții sunt mai buni decât mine și îmi doresc, aspir, să fac lucruri noi, să cresc învățând mereu și să creez oaze de frumos în jurul meu.

𝐴𝑖 𝑣𝑟𝑒𝑢𝑛 𝑚𝑜𝑑𝑒𝑙 𝑝𝑒𝑟𝑠𝑜𝑛𝑎𝑙 𝑠𝑎𝑢/𝑠̦𝑖 𝑢𝑛 𝑚𝑜𝑡𝑡𝑜 𝑑𝑢𝑝𝑎̆ 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑡𝑒 𝑔ℎ𝑖𝑑𝑒𝑧𝑖 𝑖̂𝑛 𝑣𝑖𝑎𝑡̦𝑎̆?

LP: Maya Angelou, Isabel Allende, Gandhi, Regina Maria.
„Exista atata frumusete în fiecare început” (R.M.Rilke)

Campania „Profesori excepționali pentru România”  își dorește să vă prezinte oamenii care reușesc cu adevărat să își lase amprenta în viața elevilor lor și să schimbe în bine educația din România.

Dacă cunoști un astfel de om căruia ai vrea să-i mulțumești și să-l faci cunoscut altora,  nu ezita să ne trimiți recomandarea ta, vrem să-i mulțumim și noi pentru tot ceea ce face!

Citește mai multe interviuri cu „Profesori Extraordinari pentru România”!