+4 0727 648 946

Din seria „Profesori extraordinari pentru România” cu Mirela Tanc

Campania „Profesori extraordinari pentru România”  își dorește să vă prezinte acei profesori care au har, sunt curajoși, se implică dincolo de ce le cere fișa postului, fac altfel lucrurile reușind cu adevărat să își lase amprenta în viața elevilor lor.

Despre Mirela Tanc

Doza de inspirație de astăzi vine de la Mirela Tanc, un profesor extraordinar ce predă la Școala Gimnazială „Oltea Doamna” din Oradea, unul din cei mai titrați și mai cunoscuți profesori din România la nivel internațional. Anul trecut a fost Finalist în TOP 50 profesori din intreaga lume la Global Teacher Prize. Deși este profesoara de limba romana, Mirela Tanc este foarte preocupată de schimbarea climatică și de utilizarea tehnologiei în educație și este implicată în multe proiecte în aceasta zona.
Îi mulțumim din suflet pentru tot ceea ce face și ne bucurăm că ne-a oferit ocazia să o cunoaștem mai bine în cadrul acestui interviu.

𝐶𝑎̂𝑛𝑑 𝑠̦𝑖 𝑐𝑢𝑚 𝑎𝑖 𝑙𝑢𝑎𝑡 𝑑𝑒𝑐𝑖𝑧𝑖𝑎 𝑑𝑒 𝑎 𝑑𝑒𝑣𝑒𝑛𝑖 𝑑𝑎𝑠𝑐𝑎̆𝑙?

MT: De când mă știu mi-am dorit să fiu dascăl. Provin dintr-o familie de dascăli, fiica mea e studenta la litere, deci viitor dascăl. De mică toate jocurile mele erau de-a învățatul…îmi doream sa fiu mare ca să-i învăț și eu pe alții, ca să-i ajut să devină ce își doresc.

𝐷𝑎𝑐𝑎̆ 𝑎𝑟 𝑓𝑖 𝑠𝑎̆-𝑖 𝑝𝑜𝑣𝑒𝑠𝑡𝑒𝑠̦𝑡𝑖 𝑢𝑛𝑢𝑖 𝑐𝑜𝑝𝑖𝑙 𝑑𝑒𝑠𝑝𝑟𝑒 𝑡𝑖𝑛𝑒, 𝑐𝑒 𝑖-𝑎𝑖 𝑠𝑝𝑢𝑛𝑒? 𝐶𝑢𝑚 𝑡𝑒-𝑎𝑖 𝑑𝑒𝑠𝑐𝑟𝑖𝑒?

MT: Doamne! Cel mai greu e să vorbesc despre mine. M-aș simți mult mai bine dacă v-as vorbi despre elevii mei. Le-aș spune despre ei că sunt minunați, cum minunați cred că sunt toți copiii, doar că nu au găsit încă dascălii care să le descopere potențialul, care să vadă în ei acea strălucire care le dă încredere să devină mai buni.

𝐶𝑢𝑚 𝑎𝑟𝑎𝑡𝑎̆ 𝑠̦𝑐𝑜𝑎𝑙𝑎 𝑖𝑑𝑒𝑎𝑙𝑎̆ 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑡𝑖𝑛𝑒?

MT: O școală în care COLABORĂM, NE SIMȚIM BINE, ÎN CARE CREȘTEM ÎMPREUNĂ. O școală în care să avem acces la toate noutățile educaționale globale pe care să le și folosim cu elevii noștri, nu numai să le adunăm la dosarul personal, o școală în care să fie primordială meritocrația, în care elevii să învețe să devină adulți responsabili, în care profesori asemenea mie să fie priviți cu apreciere și nu cu teamă.

𝐶𝑒 𝑐𝑜𝑛𝑠𝑖𝑑𝑒𝑟𝑖 𝑐𝑎̆ 𝑓𝑎𝑐𝑖 „𝑎𝑙𝑡𝑓𝑒𝑙” 𝑑𝑒𝑐𝑎̂𝑡 𝑚𝑎𝑗𝑜𝑟𝑖𝑡𝑎𝑡𝑒𝑎 𝑐𝑜𝑙𝑒𝑔𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑑𝑖𝑛 𝑠𝑖𝑠𝑡𝑒𝑚 𝑠̦𝑖 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑠𝑢𝑛𝑡 𝑐𝑎𝑙𝑖𝑡𝑎̆𝑡̦𝑖𝑙𝑒 𝑝𝑒𝑟𝑠𝑜𝑛𝑎𝑙𝑒 𝑠̦𝑖 𝑝𝑟𝑜𝑓𝑒𝑠𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙𝑒 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑒𝑠̦𝑡𝑖 𝑢𝑛 𝑝𝑟𝑜𝑓𝑒𝑠𝑜𝑟 𝑒𝑥𝑡𝑟𝑎𝑜𝑟𝑑𝑖𝑛𝑎𝑟?

MT: Refuz să cred ca nu sunt foarte mulți educatori ca mine. Cred doar că încă nu îi știm. Mi-am făcut o misiune în a-i descoperi și în a-i promova. Merită cunoscut felul lor de a preda și replicat.
Ce fac eu? Muncesc enorm de mult, sacrific multe pentru cauzele în care cred și mă încăpățânez să cred că va fi bine și pentru educația din România. Norocul meu e că am o familie care (încă) mă înțelege și mă ajută.

𝐶𝑎𝑟𝑒 𝑠𝑢𝑛𝑡 𝑐𝑒𝑙𝑒 𝑚𝑎𝑖 𝑚𝑎𝑟𝑖 𝑝𝑟𝑜𝑣𝑜𝑐𝑎̆𝑟𝑖 𝑝𝑒 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑙𝑒 𝑖̂𝑛𝑡𝑎̂𝑚𝑝𝑖𝑛𝑖 𝑖̂𝑛 𝑗𝑜𝑏-𝑢𝑙 𝑡𝑎̆𝑢 𝑠̦𝑖 𝑐𝑢𝑚 𝑙𝑒 𝑔𝑒𝑠𝑡𝑖𝑜𝑛𝑒𝑧𝑖?

MT: Timpul parcă nu îmi mai ajunge.
Nu gestionez această provocare foarte bine.

𝐶𝑎𝑟𝑒 𝑎 𝑓𝑜𝑠𝑡 𝑐𝑒𝑙 𝑚𝑎𝑖 𝑑𝑖𝑓𝑖𝑐𝑖𝑙 𝑚𝑜𝑚𝑒𝑛𝑡 𝑖̂𝑛 𝑐𝑎𝑟𝑖𝑒𝑟𝑎 𝑡𝑎 𝑠𝑖 𝑐𝑢𝑚 𝑎𝑖 𝑟𝑒𝑢𝑠̦𝑖𝑡 𝑠𝑎̆-𝑙 𝑑𝑒𝑝𝑎̆𝑠̦𝑒𝑠̦𝑡𝑖?

MT: În primii ani, când nu obțineam rezultatele dorite cu elevii pe care nu am reușit să îi conving sa stea la școală până la sfârșitul programului. Atunci am avut sentimentul inutilității și mi-am luat un al doilea serviciu, in marketing, unde am promovat până la poziția de director de județ. Atunci a trebuit să aleg între cele 2…nu mai puteam continua cu ambele. Am ales cu sufletul, am schimbat școala și strategia și nu regret nicio secundă alegerea făcută.

𝐶𝑎𝑟𝑒 𝑒 𝑖̂𝑛𝑡𝑎̂𝑚𝑝𝑙𝑎𝑟𝑒𝑎/𝑟𝑒𝑢𝑠̦𝑖𝑡𝑎 𝑑𝑒 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑖̂𝑡̦𝑖 𝑎𝑚𝑖𝑛𝑡𝑒𝑠̦𝑡𝑖 𝑐𝑢 𝑑𝑟𝑎𝑔 𝑐𝑎̂𝑛𝑑 𝑎𝑖 𝑛𝑒𝑣𝑜𝑖𝑒 𝑑𝑒 𝑖𝑛𝑠𝑝𝑖𝑟𝑎𝑡̦𝑖𝑒/𝑚𝑜𝑡𝑖𝑣𝑎𝑡̦𝑖𝑒?

MT: Reușitele elevilor mei la examene apoi în viața. Nu știți cât de mândră mă simt când mă sună sau îmi scriu unde sunt, ce fac și îmi mulțumesc pentru că i-am ajutat să devină ceea ce sunt azi. Așa de bine mă simt când știu că mi-am adus și eu contribuția la devenirea lor…mă simt cel mai bogat om din lume.
Când mi-e greu, recitesc mesajele lor la final de gimnaziu unde ei imi mulțumesc, îmi reproșează și fac recomandări. Acestea mă motivează instant. Le recitesc cu drag și dor de ei.

𝑇𝑒 𝑟𝑜𝑔 𝑠𝑎̆ 𝑖̂𝑚𝑝𝑎̆𝑟𝑡𝑎̆𝑠̦𝑒𝑠̦𝑡𝑖 𝑐𝑢 𝑛𝑜𝑖 𝑢𝑛 𝑣𝑖𝑠 𝑝𝑒 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑡̦𝑖 𝑙-𝑎𝑖 𝑖̂𝑚𝑝𝑙𝑖𝑛𝑖𝑡 𝑠̦𝑖 𝑢𝑛𝑢𝑙 𝑙𝑎 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑖̂𝑛𝑐𝑎̆ 𝑎𝑠𝑝𝑖𝑟𝑖.

MT: Un vis împlinit este de a aduce școlii mele, „Oltea Doamna” înalta reputație de școală asociată UNESCO (de anul acesta. 2022) și titlul de școală Microsoft (din 2017). Un alt vis împlinit și pe care mi-l voi împlini din nou, în curând, (în octombrie voi reprezenta dascălii europeni la summitul ambasadorilor Global Teacher Prize din Lisabona, unde am fost invitată) este să îmi reprezint inovațiile și țară cu mândrie la evenimente educaționale naționale sau globale: în Singapore, la E2 educational exchange in 2018, la Global Education & Skills Forum Dubai 2018 si 2019, la EXPO 2020 Dubai, unde am susținut un atelier extraordinar de apreciat, la conferintele SUPERTEACH, MERITO, EDUCRED și multe altele. Un vis pe cale să se împlinească este acela de a scrie o carte de gramatică. În curând va apărea.
Alte visuri sunt legate, evident, de reușita elevilor mei…

𝐴𝑖 𝑣𝑟𝑒𝑢𝑛 𝑚𝑜𝑑𝑒𝑙 𝑝𝑒𝑟𝑠𝑜𝑛𝑎𝑙 𝑠𝑎𝑢/𝑠̦𝑖 𝑢𝑛 𝑚𝑜𝑡𝑡𝑜 𝑑𝑢𝑝𝑎̆ 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑡𝑒 𝑔ℎ𝑖𝑑𝑒𝑧𝑖 𝑖̂𝑛 𝑣𝑖𝑎𝑡̦𝑎̆?

MT: Modelul meu este, așa cum am mai spus, Rashmi Kathuria, profesoara de excepție din India care a crezut prima in mine, apoi învățătoarea mea, Maria Fora, profesoara de gramatică din facultate, Maria Vulișici Alexandrescu și părinții mei, foști dascăli dedicați: Maria si Gavril Ursu.
Din păcate, (sau din fericire) am avut și profesori de la care am învățat cum să NU fiu niciodată ca om sau ca profesor.

Campania „Profesori excepționali pentru România”  își dorește să vă prezinte oamenii care reușesc cu adevărat să își lase amprenta în viața elevilor lor și să schimbe în bine educația din România.

Dacă cunoști un astfel de om căruia ai vrea să-i mulțumești și să-l faci cunoscut altora,  nu ezita să ne trimiți recomandarea ta, vrem să-i mulțumim și noi pentru tot ceea ce face!

Citește mai multe interviuri cu „Profesori Extraordinari pentru România”!