+4 0727 648 946

Din seria „Profesori extraordinari pentru România” cu Monica Budusan

Campania „Profesori extraordinari pentru România”  își dorește să vă prezinte acei profesori care au har, sunt curajoși, se implică dincolo de ce le cere fișa postului, fac altfel lucrurile reușind cu adevărat să își lase amprenta în viața elevilor lor.

Despre Monica Budusan

Monica Budusan este profesor de educație fizica și sport și director adjunct al școlii „Liviu Rebreanu” din Cluj Napoca. Este un om foarte implicat și dedicat care aduce în profesia de dascăl toate virtuțile unei foste mari campioane: determinare, muncă, pasiune. Este profesorul și directorul de școală cu care asociația „Life Education for All” are cea mai buna și cea mai îndelungată colaborare tocmai pentru că Monika este un om pe care te poți baza și care nu așteaptă doar să primească ajutor ci face ea însăși voluntariat alături de o parte dintre colegii ei din școală.
Vă invităm să descoperiți și voi unul dintre #profesoriextraordinaripentruromania în interviul următor.

𝐶𝑎̂𝑛𝑑 𝑠̦𝑖 𝑐𝑢𝑚 𝑎𝑖 𝑙𝑢𝑎𝑡 𝑑𝑒𝑐𝑖𝑧𝑖𝑎 𝑑𝑒 𝑎 𝑑𝑒𝑣𝑒𝑛𝑖 𝑑𝑎𝑠𝑐𝑎̆𝑙?

MB: Domeniul educației m-a fascinat încă din adolescență. La finalul clasei a VIII-a, fostul meu antrenor m-a sfătuit să mă îndrept către acest domeniu de activitate pentru a consolida activitatea de antrenor în care deja eram implicată. Nu a fost să fie mai devreme accesul în acest domeniu dar am perseverat și am depus tot efortul să mă dezvolt și să ajung acolo unde îmi doresc pe plan profesional.
Așadar, finalul Facultății de Educație Fizică și Sport a coincis cu intrarea mea în sistem. În 2003 eram profesor suplinitor la Școala Generală nr. 23 din Cluj-Napoca, actuala Școala Gimnazială „Liviu Rebreanu” Cluj-Napoca. 6 ani de la intrarea în sistem continuam să practic sport de înaltă performanță, antrenam și profesam la școala pe disciplina Educație Fizică și Sport. Au fost anii care au pus bazele în formarea mea ca și profesor.

𝐷𝑎𝑐𝑎̆ 𝑎𝑟 𝑓𝑖 𝑠𝑎̆-𝑖 𝑝𝑜𝑣𝑒𝑠𝑡𝑒𝑠̦𝑡𝑖 𝑢𝑛𝑢𝑖 𝑐𝑜𝑝𝑖𝑙 𝑑𝑒𝑠𝑝𝑟𝑒 𝑡𝑖𝑛𝑒, 𝑐𝑒 𝑖-𝑎𝑖 𝑠𝑝𝑢𝑛𝑒? 𝐶𝑢𝑚 𝑡𝑒-𝑎𝑖 𝑑𝑒𝑠𝑐𝑟𝑖𝑒?

MB: Aș avea multe de povestit… de cele mai multe ori povestesc despre ce m-a ajutat să reușesc în tot ce mi-am propus, atât în cariera mea de sportiv cât și în cea de antrenor. Toată experiența mea din sport am adus-o în școala. Mă strădui să performez în meseria mea de dascăl. Mi-aș dori ca orice poveste pe care o împărtășesc să aibă la bază puterea exemplului personal. Copiii cred în povești și se identifică cu ele dar sunt convinsă după atâția ani că cel mai bine este să vadă faptele.
La baza formării mele ca om stă foarte multă disciplină, respect pentru mine și cei din jurul meu, multă muncă, pasiune, formare continuă. Sunt o persoană deschisă la schimbare, hotărâtă, perseverentă, darnică, atentă la nevoile celor din jurul meu.

𝐶𝑢𝑚 𝑎𝑟𝑎𝑡𝑎̆ 𝑠̦𝑐𝑜𝑎𝑙𝑎 𝑖𝑑𝑒𝑎𝑙𝑎̆ 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑡𝑖𝑛𝑒?

MB: Școala ideală este o școală cu valori morale solide, care se bazează pe respect reciproc, aprecierea și încrederea sunt la loc de cinste într-o clădire proiectată cu spații deschise, comune elevi-profesori, programe școlare adaptate pe nevoile și aptitudinile elevilor.
Aș mai adăuga că școala viitorului se construiește doar pe fericire.
Zâmbiți mai des, vă rog!

𝐶𝑒 𝑐𝑜𝑛𝑠𝑖𝑑𝑒𝑟𝑖 𝑐𝑎̆ 𝑓𝑎𝑐𝑖 „𝑎𝑙𝑡𝑓𝑒𝑙” 𝑑𝑒𝑐𝑎̂𝑡 𝑚𝑎𝑗𝑜𝑟𝑖𝑡𝑎𝑡𝑒𝑎 𝑐𝑜𝑙𝑒𝑔𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑑𝑖𝑛 𝑠𝑖𝑠𝑡𝑒𝑚 𝑠̦𝑖 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑠𝑢𝑛𝑡 𝑐𝑎𝑙𝑖𝑡𝑎̆𝑡̦𝑖𝑙𝑒 𝑝𝑒𝑟𝑠𝑜𝑛𝑎𝑙𝑒 𝑠̦𝑖 𝑝𝑟𝑜𝑓𝑒𝑠𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙𝑒 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑒𝑠̦𝑡𝑖 𝑢𝑛 𝑝𝑟𝑜𝑓𝑒𝑠𝑜𝑟 𝑒𝑥𝑡𝑟𝑎𝑜𝑟𝑑𝑖𝑛𝑎𝑟?

MB: Suntem unici și asta ne face diferiți. Diferența între noi o face experiența, drumul parcurs de fiecare până aici. Oamenii din sistem sunt dedicați meseriei lor dar a intervenit volumul sarcinilor care ne-a determinat să alegem ce să facem și ce să lăsăm pentru altă ocazie.
Extraordinar este prea mult spus. Simt că abia acuma sunt la maturitate din punct de vedere profesional.
Sunt sinceră, muncitoare, cu inițiativă și îmi plac provocările. Cu aceste ingrediente reușesc să fac mai multe pentru a face puțin mai mult pentru noi, pentru sistem.

𝐶𝑎𝑟𝑒 𝑠𝑢𝑛𝑡 𝑐𝑒𝑙𝑒 𝑚𝑎𝑖 𝑚𝑎𝑟𝑖 𝑝𝑟𝑜𝑣𝑜𝑐𝑎̆𝑟𝑖 𝑝𝑒 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑙𝑒 𝑖̂𝑛𝑡𝑎̂𝑚𝑝𝑖𝑛𝑖 𝑖̂𝑛 𝑗𝑜𝑏-𝑢𝑙 𝑡𝑎̆𝑢 𝑠̦𝑖 𝑐𝑢𝑚 𝑙𝑒 𝑔𝑒𝑠𝑡𝑖𝑜𝑛𝑒𝑧𝑖?

MB: Provocarea cea mai mare acum pentru mine ca și dascăl este să determin elevii să fie conectați la disciplina și nu la tehnologie. Nu poți acumula cunoștințe dacă telefonul este în bancă sau în buzunar și tu cu gândul la ce notificări ai primit în timp ce profesorul îți explică ceva. Conștientizarea la vârsta adolescenței este cea mai mare provocare.

𝐶𝑎𝑟𝑒 𝑎 𝑓𝑜𝑠𝑡 𝑐𝑒𝑙 𝑚𝑎𝑖 𝑑𝑖𝑓𝑖𝑐𝑖𝑙 𝑚𝑜𝑚𝑒𝑛𝑡 𝑖̂𝑛 𝑐𝑎𝑟𝑖𝑒𝑟𝑎 𝑡𝑎 𝑠𝑖 𝑐𝑢𝑚 𝑎𝑖 𝑟𝑒𝑢𝑠̦𝑖𝑡 𝑠𝑎̆-𝑙 𝑑𝑒𝑝𝑎̆𝑠̦𝑒𝑠̦𝑡𝑖?

MB: Din fericire nu am avut momente dificile în cariera mea. Au fost provocări care mi-au testat limitele. Am găsit soluții și am depășit cu bine toate momentele dificile în compania unor oameni care au crezut în mine și m-au susținut necondiționat.

𝐶𝑎𝑟𝑒 𝑒 𝑖̂𝑛𝑡𝑎̂𝑚𝑝𝑙𝑎𝑟𝑒𝑎/𝑟𝑒𝑢𝑠̦𝑖𝑡𝑎 𝑑𝑒 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑖̂𝑡̦𝑖 𝑎𝑚𝑖𝑛𝑡𝑒𝑠̦𝑡𝑖 𝑐𝑢 𝑑𝑟𝑎𝑔 𝑐𝑎̂𝑛𝑑 𝑎𝑖 𝑛𝑒𝑣𝑜𝑖𝑒 𝑑𝑒 𝑖𝑛𝑠𝑝𝑖𝑟𝑎𝑡̦𝑖𝑒/𝑚𝑜𝑡𝑖𝑣𝑎𝑡̦𝑖𝑒?

MB: Munca care am depus-o în cariera mea de sportiv să ajung pe cea mai înaltă treaptă a podiumului mă motivează în tot ce fac. Mentorii din viața mea mă inspiră în tot ce fac. De dragul lor și pentru efortul care l-au depus să mă învețe ce știu, mă obligă să nu cobor ștacheta. Îmi amintesc cu mare drag de fostul meu antrenor, Bucur Marin, mentorul meu din primii ani din învățământ. dl. prof. Mureșan Ioan, Oana Mîndruț, îngerul cu aripi. Cuvintele sunt de prisos să spun mai mult despre ei dar le sunt recunoscătoare pentru tot ce știu și pentru tot ce sunt azi.

𝑇𝑒 𝑟𝑜𝑔 𝑠𝑎̆ 𝑖̂𝑚𝑝𝑎̆𝑟𝑡𝑎̆𝑠̦𝑒𝑠̦𝑡𝑖 𝑐𝑢 𝑛𝑜𝑖 𝑢𝑛 𝑣𝑖𝑠 𝑝𝑒 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑡̦𝑖 𝑙-𝑎𝑖 𝑖̂𝑚𝑝𝑙𝑖𝑛𝑖𝑡 𝑠̦𝑖 𝑢𝑛𝑢𝑙 𝑙𝑎 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑖̂𝑛𝑐𝑎̆ 𝑎𝑠𝑝𝑖𝑟𝑖.

MB: Sunt un om împlinit și realizez că visul de a lăsa cât mai multe fapte în urma mea este realitate. Visez la un sistem de educație care să fie centrat pe nevoile elevilor și birocrația să fie pentru oamenii care nu sunt implicați în procesul instructiv-educativ.

𝐴𝑖 𝑣𝑟𝑒𝑢𝑛 𝑚𝑜𝑑𝑒𝑙 𝑝𝑒𝑟𝑠𝑜𝑛𝑎𝑙 𝑠𝑎𝑢/𝑠̦𝑖 𝑢𝑛 𝑚𝑜𝑡𝑡𝑜 𝑑𝑢𝑝𝑎̆ 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑡𝑒 𝑔ℎ𝑖𝑑𝑒𝑧𝑖 𝑖̂𝑛 𝑣𝑖𝑎𝑡̦𝑎̆?

MB: „Fii tu însuți schimbarea pe care vrei să o vezi în lume.” — Mahatma Gandhi
„Dacă aștepți momentul potrivit, te întrec alții care nu-l așteaptă” – Woody Allen

Campania „Profesori excepționali pentru România”  își dorește să vă prezinte oamenii care reușesc cu adevărat să își lase amprenta în viața elevilor lor și să schimbe în bine educația din România.

Dacă cunoști un astfel de om căruia ai vrea să-i mulțumești și să-l faci cunoscut altora,  nu ezita să ne trimiți recomandarea ta, vrem să-i mulțumim și noi pentru tot ceea ce face!

Citește mai multe interviuri cu „Profesori Extraordinari pentru România”!