+4 0727 648 946

Din seria „Profesori extraordinari pentru România” cu Natalia Rotaru

Campania „Profesori extraordinari pentru România”  își dorește să vă prezinte acei profesori care au har, sunt curajoși, se implică dincolo de ce le cere fișa postului, fac altfel lucrurile reușind cu adevărat să își lase amprenta în viața elevilor lor.

Despre Natalia Rotaru

Natalia Rotaru este profesor pentru învățământ primar cu gradul didactic Ia Școala Gimnazială l ,,Prof. Ion Vișoiu” din Chitila și, din anul 2017, director adjunct în cadrul aceleiași unități. Este unul dintre profesorii care au fost răsplătiți de către Președinția României cu Medalia „Meritul pentru Învățământ”. Autor și coautor al mai multor auxiliare didactice adresate copiilor din învățământul primar, Natalia este foarte iubită de copiii cu care a lucrat și lucrează la clasa pentru că „e în mintea lor, a copiilor”. Conduce și fundația „Pro Chitila” cu care face proiecte în care ajută și alți copii din comunități mai sărace.

𝐶𝑎̂𝑛𝑑 𝑠̦𝑖 𝑐𝑢𝑚 𝑎𝑖 𝑙𝑢𝑎𝑡 𝑑𝑒𝑐𝑖𝑧𝑖𝑎 𝑑𝑒 𝑎 𝑑𝑒𝑣𝑒𝑛𝑖 𝑑𝑎𝑠𝑐𝑎̆𝑙?

NR: Dintotdeauna mi-am dorit să devin învățătoare. Sinceră să fiu, nici nu m-aș vedea într-o altă ipostază, cu o altă profesie. Îmi amintesc și acum cum îmi organizam o sală de clasă în sufragerie. Elevi îmi erau, bineînțeles, păpușile cărora le acordam note în catalogul creat de mine dintr-un carnețel și pe care le pedepseam, conform practicilor promovate la acea vreme, atunci când nu își ,,efectuau temele”.
Dragostea pentru copii mi-a fost insuflată de către mama, o educatoare extrem de iubită și de apreciată în comunitatea chitileană și pe care o însoțeam la toate activitățile educative și metodice organizate la nivel local și județean. Pot aprecia faptul că socializarea familială a creat habitusul care m-a orientat către acest tip de activitate profesională şi a facilitat integrarea mea într-un sistem cu care eram familiarizată încă de când eram doar un copil.

𝐷𝑎𝑐𝑎̆ 𝑎𝑟 𝑓𝑖 𝑠𝑎̆-𝑖 𝑝𝑜𝑣𝑒𝑠𝑡𝑒𝑠̦𝑡𝑖 𝑢𝑛𝑢𝑖 𝑐𝑜𝑝𝑖𝑙 𝑑𝑒𝑠𝑝𝑟𝑒 𝑡𝑖𝑛𝑒, 𝑐𝑒 𝑖-𝑎𝑖 𝑠𝑝𝑢𝑛𝑒? 𝐶𝑢𝑚 𝑡𝑒-𝑎𝑖 𝑑𝑒𝑠𝑐𝑟𝑖𝑒?

NR: M-aș descrie ca fiind o mare iubitoare de copii, ca fiind un OM căruia îi pasă de cei din jurul său, care încearcă să realizeze multe lucruri bune și în folosul celorlalți. E important să știe despre mine că îmi place să mă joc, să creez și să râd mult. Sunt norocoasă că sunt un cadru didactic ,,cu lipici”, iar cei mici mă simt și își formează o imagine potrivită în ceea ce mă privește.

𝐶𝑢𝑚 𝑎𝑟𝑎𝑡𝑎̆ 𝑠̦𝑐𝑜𝑎𝑙𝑎 𝑖𝑑𝑒𝑎𝑙𝑎̆ 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑡𝑖𝑛𝑒?

NR: Școala ideală este școala care îi determină pe cei mici să spună ,,Doamna, ne-a plăcut!”, locul unde copiii vin cu drag și mânați de curiozitatea trăirii unor noi experiențe, școala unde se depășesc limitele formalului, unde se simt ca în sânul unei familii. În școala ideală își desfășoară activitatea profesorii pentru secolul 21, cei care sunt conștienți de faptul că trebuie să pregătească elevii pentru viitor și nu pentru prezent. Acest lucru presupune viziune, iar în plan acțional o preocupare sistematică pentru a dezvolta elevilor „abilitățile secolului 21”: comunicare eficientă, cooperare, gândire critică și creativitate.

𝐶𝑒 𝑐𝑜𝑛𝑠𝑖𝑑𝑒𝑟𝑖 𝑐𝑎̆ 𝑓𝑎𝑐𝑖 „𝑎𝑙𝑡𝑓𝑒𝑙” 𝑑𝑒𝑐𝑎̂𝑡 𝑚𝑎𝑗𝑜𝑟𝑖𝑡𝑎𝑡𝑒𝑎 𝑐𝑜𝑙𝑒𝑔𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑑𝑖𝑛 𝑠𝑖𝑠𝑡𝑒𝑚 𝑠̦𝑖 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑠𝑢𝑛𝑡 𝑐𝑎𝑙𝑖𝑡𝑎̆𝑡̦𝑖𝑙𝑒 𝑝𝑒𝑟𝑠𝑜𝑛𝑎𝑙𝑒 𝑠̦𝑖 𝑝𝑟𝑜𝑓𝑒𝑠𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙𝑒 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑒𝑠̦𝑡𝑖 𝑢𝑛 𝑝𝑟𝑜𝑓𝑒𝑠𝑜𝑟 𝑒𝑥𝑡𝑟𝑎𝑜𝑟𝑑𝑖𝑛𝑎𝑟?

NR: Susțin cu tărie faptul că fiecare dascăl este special și are un mod propriu de abordare a actului educațional. Cunosc foarte mulți colegi creativi și dedicați în fața cărora mă înclin cu respect și care mă determină să fiu mândră că fac parte dintr-o astfel de comunitate valoroasă.
În ceea ce mă privește, pot afirma că sunt o învățătoare prietenoasă care stabilește relații deosebite cu cei mici. Dintotdeauna mi-am dorit ca elevii mei să conștientizeze că aici, la școală, suntem o mare familie. Starea de bine a celor mici reprezintă premisa succesului școlar. Sunt conștientă de faptul că elevii mei sunt diferiți, au aptitudini diferite și au așteptări diferite. În acest context, pun accent pe regândirea practicilor de predare, adaptarea acestora la nevoile fiecăruia, individualizarea instruirii și centrarea pe elev. În acest mod, se produce o învățare activă și se valorifică aptitudinile specifice ale fiecăruia, generându-se astfel creșterea stimei de sine, încrederea în forțele proprii și dorința de a performa. Un context educațional ,,altfel” nu poate produce decât atitudini pozitive atât din partea elevilor, cât și din partea părinților. Copiii participă cu drag la lecții, pentru că fiecare activitate reprezintă o experiență inedită. Ne jucăm, experimentăm, descoperim, aplicăm… Totul pare fascinant atunci când reușești, ca și cadru didactic, să mobilizezi toate energiile elevului pentru a produce învățare.

𝐶𝑎𝑟𝑒 𝑠𝑢𝑛𝑡 𝑐𝑒𝑙𝑒 𝑚𝑎𝑖 𝑚𝑎𝑟𝑖 𝑝𝑟𝑜𝑣𝑜𝑐𝑎̆𝑟𝑖 𝑝𝑒 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑙𝑒 𝑖̂𝑛𝑡𝑎̂𝑚𝑝𝑖𝑛𝑖 𝑖̂𝑛 𝑗𝑜𝑏-𝑢𝑙 𝑡𝑎̆𝑢 𝑠̦𝑖 𝑐𝑢𝑚 𝑙𝑒 𝑔𝑒𝑠𝑡𝑖𝑜𝑛𝑒𝑧𝑖?

NR: Provocări apar tot timpul, însă încerc să prioritizez și să găsesc soluții care vin în sprijinul copiilor.

𝐶𝑎𝑟𝑒 𝑎 𝑓𝑜𝑠𝑡 𝑐𝑒𝑙 𝑚𝑎𝑖 𝑑𝑖𝑓𝑖𝑐𝑖𝑙 𝑚𝑜𝑚𝑒𝑛𝑡 𝑖̂𝑛 𝑐𝑎𝑟𝑖𝑒𝑟𝑎 𝑡𝑎 𝑠𝑖 𝑐𝑢𝑚 𝑎𝑖 𝑟𝑒𝑢𝑠̦𝑖𝑡 𝑠𝑎̆-𝑙 𝑑𝑒𝑝𝑎̆𝑠̦𝑒𝑠̦𝑡𝑖?

NR: Cu siguranță, cel mai dificil moment a fost mutarea învățământului exclusiv în sistem online. A fost nevoie de o regândire totală a modului de abordare a activităților, iar în lipsa unor resurse care să susțină parcurgerea conținuturilor din programă și formarea competențelor cheie despre care se vorbește atât de mult timp, am creat resurse digitale (lecții online, jocuri digitale, teste de evaluare formative și sumativă). A fost greu, cu siguranță, întrucât este destul de dificil să captezi și să menții atenția copiilor cel puțin două pe zi, pentru a susține cele 4 activități din orarul zilnic. Timpul fost insuficient, totuși, pentru a preda, a consolida și a evalua respectând standardele de calitate, însă normele de igienă a muncii nu admit depășirea acestei limite superioare. Din fericire, în toată acea perioadă, am reușit să parcurgem materia cu succes datorită eforturilor susținute din partea tuturor celor implicați.

𝐶𝑎𝑟𝑒 𝑒 𝑖̂𝑛𝑡𝑎̂𝑚𝑝𝑙𝑎𝑟𝑒𝑎/𝑟𝑒𝑢𝑠̦𝑖𝑡𝑎 𝑑𝑒 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑖̂𝑡̦𝑖 𝑎𝑚𝑖𝑛𝑡𝑒𝑠̦𝑡𝑖 𝑐𝑢 𝑑𝑟𝑎𝑔 𝑐𝑎̂𝑛𝑑 𝑎𝑖 𝑛𝑒𝑣𝑜𝑖𝑒 𝑑𝑒 𝑖𝑛𝑠𝑝𝑖𝑟𝑎𝑡̦𝑖𝑒/𝑚𝑜𝑡𝑖𝑣𝑎𝑡̦𝑖𝑒?

NR: Cu siguranță, toate mesajele pe care le primesc de la actualii și de la foștii elevi mă motivează să depun toate eforturile pentru ca activitatea mea la clasă să fie productivă. Generațiile pe care le-am educat reprezintă reușitele mele atât din punct de vedere profesional, cât și al omului Natalia Rotaru, modelatorul de copii.

𝑇𝑒 𝑟𝑜𝑔 𝑠𝑎̆ 𝑖̂𝑚𝑝𝑎̆𝑟𝑡𝑎̆𝑠̦𝑒𝑠̦𝑡𝑖 𝑐𝑢 𝑛𝑜𝑖 𝑢𝑛 𝑣𝑖𝑠 𝑝𝑒 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑡̦𝑖 𝑙-𝑎𝑖 𝑖̂𝑚𝑝𝑙𝑖𝑛𝑖𝑡 𝑠̦𝑖 𝑢𝑛𝑢𝑙 𝑙𝑎 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑖̂𝑛𝑐𝑎̆ 𝑎𝑠𝑝𝑖𝑟𝑖.

NR: Visul pe care mi l-am împlinit este acela de a avea o fiică, iar cel pe care doresc să mi-l împlinesc este de a urma cursurile școlii doctorale.

𝐴𝑖 𝑣𝑟𝑒𝑢𝑛 𝑚𝑜𝑑𝑒𝑙 𝑝𝑒𝑟𝑠𝑜𝑛𝑎𝑙 𝑠𝑎𝑢/𝑠̦𝑖 𝑢𝑛 𝑚𝑜𝑡𝑡𝑜 𝑑𝑢𝑝𝑎̆ 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑡𝑒 𝑔ℎ𝑖𝑑𝑒𝑧𝑖 𝑖̂𝑛 𝑣𝑖𝑎𝑡̦𝑎̆?

NR: Fiecare dintre profesorii mei reprezintă câte un model pentru mine, întrucât de la fiecare am învățat lucruri valoroase care mi-au fost de folos în devenirea mea ca profesionist, dar și ca om.
Motto-ul după care mă ghidez în viață este o afirmație ce aparține lui Papa Ioan Paul al II-lea: ,,Fiecare trăieşte, mai presus de orice, pentru iubire. Capacitatea de a iubi cu adevărat şi nu capacitatea intelectuală este cea mai profundă componentă a persoanei umane. Nu este deloc întâmplător că cea mai importantă poruncă este să iubeşti. O adevărată iubire ne scoate în afara noastră pentru a-l putea afirma pe celălalt, dedicându-ne astfel omului, oamenilor şi, mai presus de orice, lui Dumnezeu.”

Campania „Profesori excepționali pentru România”  își dorește să vă prezinte oamenii care reușesc cu adevărat să își lase amprenta în viața elevilor lor și să schimbe în bine educația din România.

Dacă cunoști un astfel de om căruia ai vrea să-i mulțumești și să-l faci cunoscut altora,  nu ezita să ne trimiți recomandarea ta, vrem să-i mulțumim și noi pentru tot ceea ce face!

Citește mai multe interviuri cu „Profesori Extraordinari pentru România”!