+4 0727 648 946

Din seria „Profesori extraordinari pentru România” cu Adrian Muntean

Campania „Profesori extraordinari pentru România”  își dorește să vă prezinte acei profesori care au har, sunt curajoși, se implică dincolo de ce le cere fișa postului, fac altfel lucrurile reușind cu adevărat să își lase amprenta în viața elevilor lor.

Despre Adrian Muntean

Adrian Muntean este profesor de educație fizică și sport la Liceul Teoretic Elf din Cluj Napoca și inițiatorul mișcării „Minute în Mișcare” un program sportiv special conceput pentru cei mici și mari. Deoarece sportul este văzut ca materie școlară mai puțin importantă, ne-am dorit să vă prezentăm și un profesor de sport care face lucrurile altfel.

𝐶𝑎̂𝑛𝑑 𝑠̦𝑖 𝑐𝑢𝑚 𝑎𝑖 𝑙𝑢𝑎𝑡 𝑑𝑒𝑐𝑖𝑧𝑖𝑎 𝑑𝑒 𝑎 𝑑𝑒𝑣𝑒𝑛𝑖 𝑑𝑎𝑠𝑐𝑎̆𝑙?

AM: În 2008 mi-am început drumul alături de bunul meu prieten „fluierul”, echipamentul de sport, multă ambiție, creativitate, răbdare și dorința de a fi din ce în ce mai bun și prezent alături de copii.
În 2011, am fondat Asociația „Minute de Mișcare”. Un program, un concept bine pus la punct. Nu urmărim sportul de performanță. Urmărim să ne mișcăm sănătos, să fim oameni unii cu alții, să fim echilibrați și musai responsabili.
Din anul 2016, sunt în echipa ELF. Mă simt bine, pot pune la copt ore pline de frumos, captivante, dinamice, exerciții personalizate, jocuri și proiecte de interes și bine primite de către copii. Îmi place să spun: Sportul poate fi o ARTĂ!
Dintr-o întâmplare am ajuns în învățământ. Niciodată nu am luat în considerare să devin profesor. Probabil firea mea mai reținută, timidă uneori m-a făcut să amân intrarea în sistemul de învățământ. După finalizarea facultății mi-am dat seama că trebuie să devin profesor. În timpul celor 4 ani de școală nu aveam în gând și nu mă vedeam într-o clasă, sală de sport. Eram angrenat în alte proiecte. Lucram în radio încă din studenție. Aveam propria rubrică sportivă + prezentam știrile sportive. Treptat, treptat am simțit că a fi profesor este ceva uimitor. Mereu am făcut în viață ce am simțit. Nu am stat deloc pe gânduri și am luat decizia finală. Am avut o experiență foarte bună în cadrul Liceului de Muzică, Sigismund Toduță. Se întâmpla în anul 2008. Așa mi-am început frumoasa meserie. Cu multă încredere, multe activități diverse și mereu am vrut să progresez, să fiu zi de zi mai activ și mai bun. Le spuneam copiilor că suntem la Liceul de Muzică, cu program sportiv. Nu regret decizia. Sunt 15 ani de atunci. Continuăm cu încredere. Putem schimba percepția tuturor față de tot ce înseamnă învățământ românesc. An de an ideile vin și asta mă face să merg pe același drum.

𝐷𝑎𝑐𝑎̆ 𝑎𝑟 𝑓𝑖 𝑠𝑎̆-𝑖 𝑝𝑜𝑣𝑒𝑠𝑡𝑒𝑠̦𝑡𝑖 𝑢𝑛𝑢𝑖 𝑐𝑜𝑝𝑖𝑙 𝑑𝑒𝑠𝑝𝑟𝑒 𝑡𝑖𝑛𝑒, 𝑐𝑒 𝑖-𝑎𝑖 𝑠𝑝𝑢𝑛𝑒? 𝐶𝑢𝑚 𝑡𝑒-𝑎𝑖 𝑑𝑒𝑠𝑐𝑟𝑖𝑒?

AM: Îmi plac poveștile. Mereu le povestesc celor mici despre curaj, răbdare, muncă, seriozitate, disciplină, încrederea în propriile puteri, munca în echipă și responsabilitate. Le povestesc despre valorile României. Le povestesc și le-aș povesti despre respectarea regulilor de bază a unei probleme, a unui joc, a unui exercițiu. Este esențial ca un copil să își cunoască valorile. Aici mă refer: valori sportive, culturale, muzicale… Vedem lucrurile cu alți ochi, din alte unghiuri. Asta nu înseamnă că cel pasionat de muzică este foarte diferit de cel pasionat de sport. Fiecare are locul lui. Consider că nimic nu este la voia întâmplării. Trebuie să visăm. Trebuie să luptăm în modul cel mai bun pentru a ne urma visul. Nu trebuie să „călcăm” în picioare pe nimeni pentru visul nostru. Copii? Fiți buni și mereu corecți. Vine și timpul vostru. Hai să nu schimbăm banda, să nu fim oportuniști, să rămânem constanți în rând la locul nostru. Eu am reușit să îmi urmez visul exclusiv prin multă muncă, răbdare și încredere. Am fondat în 2011, un concept sportiv special pentru copii. Un program modern, plin de exerciții pentru copiii mici și foarte mici. „Minute de Mișcare” este ceva unic în peisajul sportiv pentru copii. Oferim Bursa „Minute de Mișcare” copiilor bolnavi de cancer, invităm în Taberele noastre copii care au o situație materială precară. Suntem sprijiniți de către comunitatea de părinți și de diferiți parteneri. Numim aceste Tabere, Taberele BUCURIEI. Sunt un om aproape de copii, discut mult cu ei, îi ascult, ne sfătuim reciproc, glumesc, alerg cu ei, mă joc, copilăria se joacă atât la sală cât și la școală. Copiii își dau imediat seama cum sunt eu. Nu joc bine teatru. Când am o zi mai puțin bună, se vede. Dar gestionez imediat situația și nu are nimeni de suferit. Când e soare, apoi și eu zbor de fericire.

𝐶𝑢𝑚 𝑎𝑟𝑎𝑡𝑎̆ 𝑠̦𝑐𝑜𝑎𝑙𝑎 𝑖𝑑𝑒𝑎𝑙𝑎̆ 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑡𝑖𝑛𝑒?

AM: Din păcate nu există. Încercăm sa copiem mereu alte sisteme de învățământ. Nu toate se potrivesc cu firea noastră. Este exact ca la jocul de puzzle. Dacă ai pierdut o singură piesă, nu se poate finaliza puzzle-ul. Nu trebuie să te dai de 3 ori peste cap pentru o școală bună. Dacă există dorință, serioziotate oameni pasionați, oameni harnici, creativi se poate construi o minunată școală. Chiar și atunci când nu ai materiale potrivite. Creativitatea va fi la înălțime de fiecare dată. Țara noastră are oameni tare buni, pasionați, onești și talentați. Cu siguranță se va găsi varianta cea mai bună. Eu văd școala ideală, o școală verde, spații aerisite, spații diverse pentru lectură, joacă, relaxare atât pentru copii cât și pentru profesori. Multe proiecte. Nu doar în săptămâna altfel. Proiecte comune între profesori și clase, elevi. Vizite pe stadion, săli de cinema, teatru, operă, săli de sport. Cu astea rămân copiii. Puterea exemplului. Derulăm un Proiect educativ și sportiv numit: Învață de la Profesioniști. Este un proiect luat de la 0. A crescut. Este așteptat și are beneficii imense pentru toți copiii. Invit diferiți sportivi în școala noastră (Liceul Teoretic Elf) pentru o oră de sport dinamica, creativă și plină de mișcare realizată de profesioniști. Până în acest moment ne-au vizitat: Echipele de fotbal, CFR Cluj și U Cluj, Echipa de baschet masculin U BT Cluj, Volei, U NTT Data Cluj, Echipa de fotbal feminin, U Olimpia Cluj. În proiectul online i-am avut invitați pe: Marian Oprea- Atletism, Elisabeta Lipă- Canotaj, Marian Drăgulescu- Gimnastică, Ana Maria Brânză- Scrimă. Copiii sunt inventivi, se joacă, aleargă. Copiii trebuie să fie responsabilizați de mici. Școala bucuriei. Orele fericite trebuie să se regăsească in programa școlară. Eu văd o școală bună atunci când copiii vin cu drag, sunt activi, onești, responsabili. Ei trebuie să aibă momentele lor libere, să fie bine conturate acele momente de libertate. Uneori este prost înțeleasă libertatea modernă. Un copil trebuie susținut să își urmeze talentul, pasiunea…Să cânte, să danseze, să picteze, să facă sport, să fie creativi, să fie susținuți, apreciați și ascultați. O școală bună este bună când există o cooperare între părinți-profesori și copii. Se construiește o școală bună când îi învățăm pe copii cum să învețe. Când îi ascultăm din ce știu, nu din ce nu știu.
Avem șanse să avem în viitor școli potrivite, școli bune și să iasă de acolo copii încântați, pregătiți de tot ce înseamnă viață!

𝐶𝑒 𝑐𝑜𝑛𝑠𝑖𝑑𝑒𝑟𝑖 𝑐𝑎̆ 𝑓𝑎𝑐𝑖 „𝑎𝑙𝑡𝑓𝑒𝑙” 𝑑𝑒𝑐𝑎̂𝑡 𝑚𝑎𝑗𝑜𝑟𝑖𝑡𝑎𝑡𝑒𝑎 𝑐𝑜𝑙𝑒𝑔𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑑𝑖𝑛 𝑠𝑖𝑠𝑡𝑒𝑚 𝑠̦𝑖 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑠𝑢𝑛𝑡 𝑐𝑎𝑙𝑖𝑡𝑎̆𝑡̦𝑖𝑙𝑒 𝑝𝑒𝑟𝑠𝑜𝑛𝑎𝑙𝑒 𝑠̦𝑖 𝑝𝑟𝑜𝑓𝑒𝑠𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙𝑒 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑒𝑠̦𝑡𝑖 𝑢𝑛 𝑝𝑟𝑜𝑓𝑒𝑠𝑜𝑟 𝑒𝑥𝑡𝑟𝑎𝑜𝑟𝑑𝑖𝑛𝑎𝑟?

AM: Nu știu ce fac alții. Nu am verificat niciodată. Nu este prioritatea mea acest lucru. Eu știu ceea ce fac eu. An de an îmi doresc să fac mai mult. Caut mereu noutati. Îmi place diversitatea și creez ore de nota 10 (zece). Creativitatea, seriozitatea și pasiunea sunt punctele mele cele mai puternice. Am crescut de la 0 mai multe proiecte în ELF. Sunt încântat de ele mai ales când îi văd pe copii cât sunt de fericiți. Fiecare cadru didactic are propria metodă de predare.
Doresc să menționez câteva dintre cele mai reușite proiecte:
Învață de la Profesioniști (Invitați în curtea școlii diferiți sportivi)
Poți fi și tu profesor (fiecare elev este profesor pentru o oră. El își alege tema lecției, materialele și gestionează întreaga oră)
Sport la școală …în familie! (Tatăl + copilul. Sau mama + copilul la școală. Munca în echipă. Ei își pregătesc lecția și o prezintă celorlalți copii)
Podcast sportiv: La telefon cu un Campion! (Printre invitați: Simona Amânar- gimnastică, Mihai Leu- box, Constantin Preda- săritor în apă de la mare înălțime)
Pe stadion/în sală cu clasa (participăm în mod constant la meciuri de fotbal, handbal, baschet cu clasa).

𝐶𝑎𝑟𝑒 𝑠𝑢𝑛𝑡 𝑐𝑒𝑙𝑒 𝑚𝑎𝑖 𝑚𝑎𝑟𝑖 𝑝𝑟𝑜𝑣𝑜𝑐𝑎̆𝑟𝑖 𝑝𝑒 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑙𝑒 𝑖̂𝑛𝑡𝑎̂𝑚𝑝𝑖𝑛𝑖 𝑖̂𝑛 𝑗𝑜𝑏-𝑢𝑙 𝑡𝑎̆𝑢 𝑠̦𝑖 𝑐𝑢𝑚 𝑙𝑒 𝑔𝑒𝑠𝑡𝑖𝑜𝑛𝑒𝑧𝑖?

AM: Îmi plac provocările în principiu.
Provocarea cea mai mare: unii părinți care consideră că parenting-ul modern este cel mai bun. Un parenting lipsit de reguli, principii, valori. Toate astea se răsfrâng asupra copiilor. Aceștia devin irascibili, nu mai au răbdare, nu sunt responsabili, nu se știu îmbraca singuri.
Le spun poezia cu disciplină, îi încurajez, le arăt exact ce au de făcut, sunt ferm dar în același timp alături de ei. Educația poate fi făcută cu multă răbdare.

𝐶𝑎𝑟𝑒 𝑎 𝑓𝑜𝑠𝑡 𝑐𝑒𝑙 𝑚𝑎𝑖 𝑑𝑖𝑓𝑖𝑐𝑖𝑙 𝑚𝑜𝑚𝑒𝑛𝑡 𝑖̂𝑛 𝑐𝑎𝑟𝑖𝑒𝑟𝑎 𝑡𝑎 𝑠𝑖 𝑐𝑢𝑚 𝑎𝑖 𝑟𝑒𝑢𝑠̦𝑖𝑡 𝑠𝑎̆-𝑙 𝑑𝑒𝑝𝑎̆𝑠̦𝑒𝑠̦𝑡𝑖?

AM: Mereu apar momente dificile. Uneori am în gând să renunț. Să merg pe alt drum. Dar instant reapare flacăra și abia aștept să merg la școală sau la Asociație. Îmi plac mult provocările. Nu e ușor să fii profesor în aceste zile. Gestionez orice moment dificil cu încredere și multă muncă. Mereu găsesc resurse pentru a fi bine.

𝐶𝑎𝑟𝑒 𝑒 𝑖̂𝑛𝑡𝑎̂𝑚𝑝𝑙𝑎𝑟𝑒𝑎/𝑟𝑒𝑢𝑠̦𝑖𝑡𝑎 𝑑𝑒 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑖̂𝑡̦𝑖 𝑎𝑚𝑖𝑛𝑡𝑒𝑠̦𝑡𝑖 𝑐𝑢 𝑑𝑟𝑎𝑔 𝑐𝑎̂𝑛𝑑 𝑎𝑖 𝑛𝑒𝑣𝑜𝑖𝑒 𝑑𝑒 𝑖𝑛𝑠𝑝𝑖𝑟𝑎𝑡̦𝑖𝑒/𝑚𝑜𝑡𝑖𝑣𝑎𝑡̦𝑖𝑒?

AM: Când am fost acceptat la radio. Este ceva de vis. O imensă bucurie. Și când îmi amintesc de fiecare om pe care l-am avut în Podcasturile de la școală și din cadrul Napoca Live (Mihai Covaliu, Constantina Diță, Marius Urzică, Ionuț Rada, Simona Amânar, Mihai Leu, etc).

𝑇𝑒 𝑟𝑜𝑔 𝑠𝑎̆ 𝑖̂𝑚𝑝𝑎̆𝑟𝑡𝑎̆𝑠̦𝑒𝑠̦𝑡𝑖 𝑐𝑢 𝑛𝑜𝑖 𝑢𝑛 𝑣𝑖𝑠 𝑝𝑒 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑡̦𝑖 𝑙-𝑎𝑖 𝑖̂𝑚𝑝𝑙𝑖𝑛𝑖𝑡 𝑠̦𝑖 𝑢𝑛𝑢𝑙 𝑙𝑎 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑖̂𝑛𝑐𝑎̆ 𝑎𝑠𝑝𝑖𝑟𝑖.

AM: De mic am visat să ajung la radio. Pentru asta am muncit mult. Citeam orice cu voce tare. Citeam știri de pe teletextul televizorului, nu era internet în acea vreme. Înregistram casete cu diferite știri la un casetofon primit cadou. Visam zi de zi să ajung într-un studio de radio. Am ajuns! Deci? Se poate…Nu vă lăsați. Munciți mult și cu siguranță veți reuși!
Iar visul la care aspir este legat de educație. Este ceva în care cred și sunt ferm convins că se va realiza într-o zi. Deocamdată este la stadiul de proiect și nu pot divulga amănunte.

𝐴𝑖 𝑣𝑟𝑒𝑢𝑛 𝑚𝑜𝑑𝑒𝑙 𝑝𝑒𝑟𝑠𝑜𝑛𝑎𝑙 𝑠𝑎𝑢/𝑠̦𝑖 𝑢𝑛 𝑚𝑜𝑡𝑡𝑜 𝑑𝑢𝑝𝑎̆ 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑡𝑒 𝑔ℎ𝑖𝑑𝑒𝑧𝑖 𝑖̂𝑛 𝑣𝑖𝑎𝑡̦𝑎̆?

AM: „Campionii nu se nasc în sălile de sport. Campionii sunt făcuţi din ceea ce au mai adânc sădit în ei: o dorinţă, un vis, o chemare”. (Muhammad Ali)
„Talentul câştigă jocuri, dar lucrul în echipă şi inteligenţa în joc câştigă campionatul”. (Michael Jordan)

Campania „Profesori excepționali pentru România”  își dorește să vă prezinte oamenii care reușesc cu adevărat să își lase amprenta în viața elevilor lor și să schimbe în bine educația din România.

Dacă cunoști un astfel de om căruia ai vrea să-i mulțumești și să-l faci cunoscut altora,  nu ezita să ne trimiți recomandarea ta, vrem să-i mulțumim și noi pentru tot ceea ce face!

Citește mai multe interviuri cu „Profesori Extraordinari pentru România”!