Este un proiect de dezvoltare a literației la copiii din cicluI primar prin activități de educație nonformală derulate, anual, de-a lungul a 8 luni de zile.
În 2024 implementam proiectul pentru 60 de copii de la Scoala Gimnaziala Rachitele (CJ).
În 2022 ne-am alaturat acestui proiect finanțat de Fundația United Way, fiind partenerii care îl implementează cu 122 de copii din 2 școli din județul Cluj deoarece credem foarte mult în rolul educației nonformale și în necesitatea creșterii nivelului de literație al copiilor.
În 2023 am continuat implementarea proiectului pentru 124 de elevi din Școala Generală „Octavian Goga” din Ciucea și Școala Gimnazială „Liviu Rebreanu” din Cluj-Napoca.
În 2024 implementam proiectul pentru 60 de copii de la Scoala Gimnaziala Rachitele (CJ).
Fundația United Way România
În perioada martie-noiembrie 2023, Asociația Life Education for All a derulat a doua editie a proiectului “Aventură prin lectură”, proiect finanțat de Fundația United Way Romania. În cadrul acestuia, 124 de elevi din clasele 0-VI de la Școala Generală “Octavian Goga” din Ciucea și de la Școala Generală “Liviu Rebreanu” din Cluj Napoca au participat fiecare la 32 de ateliere de educație nonformala în care și-au îmbunătățit capacitatea de literatie, adică abilitatea de a identifica, înțelege, exprima și crea concepte, sentimente, opinii atât verbal cât și în scris sau altfel spus capacitatea de a comunica și a stabili conexiuni cu alte persoane.
Cei 5 învățători și profesori care au coordonat la nivelul celor doua școli activitățile cu elevii din proiect au fost formați în cadrul unui curs online asupra tipurilor de activități pe care le pot face cu elevii pentru creșterea nivelului de literatie al acestora. Elevii au fost testați la începutul și la finalul proiectului pentru a constata progresul acestora în ceea ce privește nivelul de înțelegere a unui text, conexiunile pe care le pot face în context și rapiditatea cu care pot lectura.
“În luna februarie am început proiectul „Aventură prin lectură”, un proiect mult așteptat de toți copiii. Activitățile desfășurate, jocurile, îndemnul colegilor, lecturile ascultate, i-au făcut pe copii să fie tot mai interesati de cărți de la o zi la alta. Dacă la început refuzau să citească suplimentar, se limitau doar la lecția de zi, după doar câteva săptămâni de la începerea acestui proiect, au descoperit beneficiile cititului și au învățat să se bucure de această activitate. Faptul că știu mai multe, că pot povesti altcuiva despre ce au citit, îi ajută să aibă o stimă de sine crescută.”-Mirela David, invatatoare.
Pe parcursul celor 8 luni de activități, elevii implicați în proiect au primit câte o masă caldă înainte de începerea activităților, au participat la o excursie de o zi în care au vizitat Biblioteca Judetena Cluj, Muzeul de istorie și Fabrica de Știință, au avut parte de câte o activitate educativa alături de părinții lor și de vizita unor voluntari: psihologi, scriitori care au realizat cu ei diverse activități nonformale. De asemenea, școlile au fost dotate cu tabureti, mobilier outdoor, whiteboard-uri, jocuri și cărți.
“ Acest proiect a fost extrem de binevenit în cele 2 școli în care l-am implementat, deoarece știm cu toții cât de ridicat e nivelul de analfabetism funcțional în Romania iar lipsa literatiei este cauza principală a acestuia. Ca să prindă drag de lectură, copii trebuie să fie obișnuiți cu cititul și să facă conexiuni între ideile unei cărți prin tot felul de activități creative care țin mai degrabă de educația nonformala și asta s-a întâmplat în proiect; elevii și-au dezvoltat literatia prin jocuri de rol, dramatizări ale unor cărți, exerciții de dicție etc.”-Oana Mindrut, coordonatorul proiectului.
“Aventură prin lectură” a fost un proiect complex prin care cei 124 de elevi și cei 5 profesori implicați au descoperit beneficiile activităților nonformale pentru creșterea atașamentului copiilor fată de învățare, în care relația profesori și elevi s-a îmbunătățit iar școlile au beneficiat de dotări în ceea ce privește mobilierul și fondul de carte.
În perioada februarie – noiembrie 2024, Asociația Life Education for All a derulat cea de-a treia ediție a proiectului „Aventură prin lectură”, un demers educațional finanțat de Fundația United Way România. De această dată, atenția s-a îndreptat către Școala Gimnazială Răchițele, din comuna Răchițele, județul Cluj, unde 60 de elevi din clasele 0–IV au fost implicați activ în ateliere de educație nonformală menite să le dezvolte abilitățile de literație și să le insufle bucuria cititului.
Pe parcursul a 32 de ateliere desfășurate cu regularitate, elevii au descoperit noi modalități de a înțelege, interpreta și valorifica textele pe care le parcurgeau. Astfel, capacitatea lor de a identifica idei-cheie, de a stabili conexiuni între conținut și contexte variate, precum și rapiditatea și fluența lecturii s-au îmbunătățit considerabil. Mai mult, a fost un proces prin care copiii au învățat să-și exprime propriile gânduri, trăiri și opinii, atât în mod oral, cât și în scris, încurajându-se astfel dezvoltarea creativității și a gândirii critice.
Cei 3 învățători și profesori care au coordonat la nivelul școlii activitățile cu elevii din proiect au fost formați în cadrul unui curs online asupra tipurilor de activități pe care le pot face cu elevii pentru creșterea nivelului de literatie al acestora. De asemenea, școala din Răchițele a beneficiat de dotări care au permis amenajarea a trei săli de lectură având un mobilier special, diferit de cel din clasă, menite să le ofere copiilor un spațiu aparte, stimulant și prietenos. În aceste încăperi, lectura a devenit o experiență imersivă, mai mult decât o simplă activitate școlară, transformându-se într-o aventură a cunoașterii și imaginației.
Impactul proiectului a fost evaluat prin testări inițiale și finale, ce au permis măsurarea progresului copiilor atât în ceea ce privește înțelegerea textului, cât și fluența lecturii. Rezultatele au confirmat eficacitatea abordării nonformale și au demonstrat că implicarea elevilor în astfel de activități contribuie semnificativ la creșterea atașamentului lor față de procesul de învățare. Mai mult, experiența comună a inspirat realizarea unei reviste școlare, în care copiii au publicat creații în versuri și proză, reflectând maturitatea lor în exprimare și plăcerea descoperită în lumea literelor.
„Acesta este al treilea an în care implementăm ‘Aventură prin lectură’ în școli din județul Cluj și suntem recunoscători partenerului nostru, Fundația United Way, care ne susține an de an în efortul de a sprijini copiii să iubească cititul și să descopere forța cuvântului. Prin activitățile noastre nonformale, urmărim să le trezim interesul, să-i încurajăm să se exprime liber și să fie curioși în fața lumii”, a declarat Oana Mîndruț, coordonatorul proiectului.
La rândul său, prof. Matis Monica, directorul Școlii Gimnaziale Răchițele, a subliniat valoarea acestei inițiative: „Aventura prin lectură” a însemnat mai mult decât o simplă activitate școlară. A fost o călătorie fascinantă în lumea poveștilor, personajelor și a imaginației, având și cele 3 săli de lectură dotate cu un mobilier aparte, organizate intr-un alt fel față de sălile de clase obișnuite. Elevii au descoperit bucuria de a citi și de a explora diverse lumi create de autori, dar și cum lectura ii poate ajuta să învățe lecții importante despre viață, prietenie și curaj. Acest proiect i-a ajutat să-si dezvolte creativitatea, să îsi îmbogățească vocabularul și să privească lectura ca pe o activitate relaxantă și plăcută. În plus, a fost o oportunitate să împărtășim impresii și idei cu cadrele didactice din școală și cu părinții elevilor, ceea ce a făcut această aventură și mai interesantă, realizând activități comune cu un final fericit. În ansamblu, proiectul „Aventura prin lectură” ne-a învățat că lectura nu doar informează, ci și formează caractere, ducând la realizarea unei reviste școlare cu creații proprii, atât în versuri, cât și în proză, ale elevilor care au participat la acest minunat proiect.
Prin rezultatele sale, cea de-a treia ediție a proiectului „Aventură prin lectură” prin abordări inovatoare și o atenție sporită asupra nevoilor elevilor, a demonstrat că încurajarea interesului pentru carte și cultură este posibilă și benefică. Inițiativa a reușit nu doar să îmbunătățească nivelul de literație și abilitățile de comunicare, ci și să insufle copiilor pasiunea pentru lectură, pregătindu-i astfel să devină adulți informați, empatici și capabili să gândească critic. În esență, proiectul a confirmat încă o dată că lectura, atunci când este prezentată într-un mod atractiv și adecvat, poate deschide uși către cunoaștere, creativitate și dezvoltare personală durabilă.